Početak Gradske vesti Od početka godine u Srbiji izbilo 13.338 požara, vatrogasci u stalnoj pripravnosti

Od početka godine u Srbiji izbilo 13.338 požara, vatrogasci u stalnoj pripravnosti

15
0

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a, Davor Vidović, izjavio je da je od početka godine u Srbiji zabeleženo 13.338 požara, od kojih su 8.808 bili na otvorenom prostoru. Oko 3.500 vatrogasaca je neprestano spremno da reaguje.

Vidović je istakao da je broj požara u odnosu na isti period prošle godine porastao za 105%, zbog čega su vatrogasci širom zemlje u pripravnosti jer visoke letnje temperature predstavljaju ozbiljan rizik od izbijanja požara. Iako je trenutno situacija mirna zbog kišnog perioda, Vidović apeluje na građane da budu oprezni prilikom boravka u prirodi kako bi se izbegle katastrofalne posledice.

Prema Vidovićevim rečima, najveći uzrok požara je ljudski faktor, odnosno nemar i nesavesno korišćenje otvorenog plamena. Podsetio je da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje paljenje trave, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća, kao i loženje vatre u šumskim područjima na manje od 200 metara od šume.

Vidović je naveo da vatrogasci imaju podršku helikopterske jedinice MUP-a, koja je nedavno unapredila svoje kapacitete. Takođe, značajnu pomoć pružaju i dobrovoljni vatrogasci, koji su ove godine bili angažovani u preko 600 različitih vanrednih situacija.

Građanima se savetuje da odmah prijave požar pozivom na broj 193. Vidović naglašava da vatrogasci uvek daju sve od sebe da spreče žrtve i širenje požara, ali da je odgovorno ponašanje građana ključno za prevenciju.

Napomenuo je i da Zakon o zaštiti od požara predviđa kazne za one koji izazovu požar, u rasponu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, i od 300.000 do milion dinara za pravna lica. Osim kazni, odgovorni za požar moraju nadoknaditi i troškove intervencije vatrogasne jedinice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here