Odlični uslovi u vrtićima u Srbobranu kao prioritet

Povodom Dečije nedelje koja se ove godine obeležava pod sloganon “Da parvo svako – dete uživa lako”, u znak vrednog jubileja – tridesetogodišnjice usvajanja Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta, predsednik opštine Srbobran Radivoj Paroški, zajedno sa saradnicima – članovima Opštinskog veća dr Ilijom Gazepovim, Jovicom Andrićem, Radivojem Debeljačkim i Zoranom Mijićem, posetio je danas vrtiće “Čuperak” i “Palčić” i susreo se sa vaspitačima i decom iz Predsškolske ustanove “Radost”.

U oba vrtića goste iz lokalne samouprave dočekali su nasmejani mališani, radosni zbog Dečije nedelje, posebne pažnje koja im se svakodnevno ukazuje i specijalnih programa i sadržaja koji se organizuju za njih. U jednom od vrtića na rasporedu je bio maskenbal pa je rukovodstvo opštine dočekao odbor koji su činili gusari, princeze, supermeni, betmeni i drugi junaci iz stripova i crtanih filmova, lepeza najdražih likova detinjstva novih, ali i starijih generacija. Nisu izostali razgovori o tome šta bi valjalo još učiniti da vreme provedeno u vrtićima za klince i klinceze bude zauvek nezaboravno, čule su se pesme i recitacije koje su mališani naučili od svojih vaspitačica, jednostavnim rečima opisano je šta to svaki dan moraju da rade predsednik opštine i njegovi saradnici, a za kraj ove posete deci su podeljeni pokloni – paketići slatkiša za još lepši dan. Praznih ruku nisu otišli ni gosti; njima je uručen grupni dečiji rad na kom je u najlepšim bojama predstavljena jesen.

“Ovo je treća godina do kako smo promenili način i koncept susreta sa decom tokom Dečije nedelje; sada mi obilazimo objekte Predškolske ustanove umesto da decu čekamo na prijemu u zgradi Skupštine opštine. Prošle godine bili smo u vrtićima u Turiji i Nadalju, a danas smo obišli vrtiće u Kaću i na Vašarištu. Cilj naše posete je da na licu mesta vidimo u kakvi uslovima deca borave i uče, da porazgovaramo sa njima i njihovim vaspitačicama i da se na takav način i mi uključimo u obeležavanje Dečije nedelje. Ranije su deca dolazila kod nas, ali je moje mišljenje da je bitnije da mi dođemo do njih i vidimo gde borave. Druženje sa njima je uvek lepo i zanimljivo, svaki čovek se dobro oseća sa decom pa tako i ja, i veoma sam zadovoljan onim što sam video, posebno kako objekti izgledaju i kakvi su uslovi u njima. Ističem da su ova dva objekta dobro sređena i opremljena, ali ima i stvari koje moramo uraditi u narednom periodu. Jedino sam pomalo tužan što nemamo više dece u njima, ali nadam se da će i za to doći vreme. Žao mi je i što nas nije dočekala i direktorka ‘Radosti’, verovatno je imala drugih obaveza, a sa mnom su vrtiće obišli i članovi Opštinskog veća zaduženi za zdravstvo, sport i omladinu, razvoj, obrazovanje, što dokazuje da lokalna samouprava uvek pruža podršku ovoj ustanovi. Uvek može više, uvek može bolje i nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da dodatno unapredimo uslove za boravak naše dece u vrtićima”, rekao je Paroški.

On je podsetio da lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva, više od 50 miliona dinara, za rad Predškolske ustanove i boravak dece u vrtićima, po čemu se izdvaja među opštinama u regionu. “U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja iz budžeta opštine Srbobran, u iznosu od 100 odsto finansira se užina i cena celodnevnog boravka za treće, četvrto i svako naredno dete, kao i za decu romske nacionalnosti i decu sa smetnjama u razvoju, a za svu ostalu decu plaćamo pola od punog iznosa i za jednu i za drugu uslugu. Takođe, po prvi put obezbeđujemo novac za kupovinu radnih listova i pribora za pisanje za decu romske nacionalnosti”, pojasnio je Paroški.