Početak Gradske vesti Održan drugi forum o regionalnom razvoju AP Vojvodine: Nova podrška zelenoj agendi...

Održan drugi forum o regionalnom razvoju AP Vojvodine: Nova podrška zelenoj agendi i ekonomskom razvoju

31
0

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Aleksandar Sofić, prisustvovao je danas u Vrdniku na drugom Forumu o regionalnom razvoju Autonomne Pokrajine Vojvodine. Tokom foruma razmatrane su nove mogućnosti i modeli održivog regionalnog razvoja.

Na panelu posvećenom zelenoj agendi i tržištu radne snage, sekretar Sofić istakao je da je prošle godine Sekretarijat raspisao dva konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme u okviru Budžetskog fonda za sprovođenje mera razvojne ekonomske politike AP Vojvodine. Ukupna sredstva iznose 770 miliona dinara, a odobrena su za 98 kompanija iz Vojvodine.

Posebno značajno je što je prvi put otvorena komponenta u okviru Programa razvoja lanaca dobavljača multinacionalnih kompanija namenjena domaćim firmama, s ciljem da postanu kvalifikovani dobavljači multinacionalnih kompanija koje posluju u Evropi. Takođe, odobrena su sredstva od 244 miliona dinara za 25 domaćih kompanija.

Sofić je istakao da se u Vojvodini sprovodi energetska sanacija 60 objekata javne namene, kao i projekti za ozelenjavanje lokalnih samouprava, a sve veća sredstva ulažu se u zelenu agendu.

Govoreći o ekonomskom razvoju, na Forumu su takođe učestvovali predstavnici UNDP-a, Unije poslodavaca Vojvodine, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i Razvojne agencije Vojvodine.

Forum je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, a razmatrane su institucionalna i finansijska podrška regionalnom i ekonomskom razvoju i zaštita životne sredine. Organizator je konzorcijum pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine uz podršku Pokrajinske vlade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here