Početak Gradske vesti Održan Javni čas kampanje Spasi me

Održan Javni čas kampanje Spasi me

15
0

Na Trgu Slobode u Novom Sadu Javno-zdravstvena kampanja „Spasi me“ održala je Javni čas, gde su građani su imali priliku da prođu besplatnu obuku iz kardiopulmonalne reanimacije (KPR) uz pravilnu upotrebu automatskog eksternog defibrilatora (AED) kao i da nauče kako da prepoznaju osobu koja je doživela naglo nastali srčani zastoj.

Ove godine se javnom času odazvao veliki broj građana, njih oko 1000, a svi posetioci imali su mogućnost da na 5 različitih punktova uče osnove KPR-a uz upotrebu AED aparata. Najmlađi posetioci imali sz mogućnost da u unapređenom dečijem kutku, kroz različite radionice nauče kako da pozovu hitne službe i da savladaju osnove reanimacije na plišanom medi. Od ove godine su uvedena dva nova punkta – punkt za reanimiranje beba kao i punkt na kom su građani mogli da nauče kako se pravilno izvodi Hajmlihov hvat.

Koordinatorka javno zdravstvene kampanje Spasi me Teodora Lakić, naglasila je da je ova obuka jako bitna jer se ovom kampanjom stavlja akcenat na to da svako može da spasi život i da bude heroj kao i da su svi članovi kampanje dali svoj maskimalan doprinos kako bi zainteresovanima što kvalitenije prikazali osnovna pravila reanimacije.

„Baš kao što naš slogan glasi „NE DOZVOLI DA SE ŽIVOT GASI – BUDI HEROJ I SPASI“ tako i mi želimo da kažemo i pokažemo  ljudima da svako može da spasi nečiji život i to će naučiti putem naših edukacija“, rekla je Lakić.

Nikola Slokar, predsednik Sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, izjavio je da je tokom druge godine kampanje SPASI ME, primetna povećana zainteresovanost kod sugrađana, a smatra da je glavni razlog za to unapređenje aktivnosti koje  pružamo na edukacijama.

„Sekcija prve pomoći Medicinskog fakulteta u Novom Sadu veoma je ponosna na celokupnu kampanju koja daje pečat svemu onome što mi radimo i koja je zapravo suština i naš zadatak, a to je edukacija što večeg broja stanovništva“, rekao je Slokar.

Današnjem javnom času prisustvovali su i ambasadori kampanje košarkaš Željko Rebrača, fitnes trener Saša Lazić kao i Maša Kuprešanin, učesnica Survivora koji su se družili sa posetiocima.

Javni čas svečano je otovren koreografijom pod nazivom „Statistička greška“ u izvođenju Play dance studia iz Novog Sada, a za sjajnu atmosferu na trgu pobrinuli su se dj-ovi sa najslušanijeg radija u gradu ASFM. Veliki doprinos realizaciji kampanje SPASI ME dali su i IT kompanija Forwardslash, Aqua Viva Knjaz Miloš, DEM čiji su AED uređaji bili postavljeni na punktovima.

Nastavak kampanje planiran je i čitave 2023. godine u vidu održavanja javnih časova na različitim lokacijama na teritoriji Novog Sada, ali i većim gradova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Takođe, planirane su i edukacije u novosadskim srednjim školama i fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

Projekat je do sada podržan od strane Grada Novog Sada, Gradske uprave za zdravstvo Društva lekara Vojvodine, Srpskog lekarskog društva i Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here