Održana Internacionalna konferencija na temu Socijalnih i Ekonomskih aspekata uticaja Korona virusa

Predhodnog vikenda održana je Internacionalna konferencija na temu Socijalnih i Ekonomskih aspekata uticaja Korona virusa

 International Scientific Conference „Socio – Economic Aspects of Pandemic: Crisis Management“.

Organizatori dogadjaja Prof. dr Andrea Ivanišević i Prof. dr Alpar Lošonc pozvali su eminentne profesore iz celog sveta, kako bi se što relevantije prikazala ekonomska i socijalna situacija nakon Korona virusa.

Počasni gost koji je otvorio ovu konferenciju bio je Ministar za Obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, Branko Ružić, koji je ukazao na dobro snalaženje Republike Srbije u krizi koju je izazvala pandemija Korona virusa. Sektor za Obrazovanje i nauku bio je posebno dobro organizovan, đaci u školama nisu imali nijedan propušten školski dan i gradivo iz škole. Nastava se uglavnom odvijala on-line, a čim su se stvorili uslovi, đaci su se vratili u školske klupe. U svim školama bilo je obavezno nošenje zaštitnih maski, a program zaštite i prevencije od korone je bio na visokom nivou, što govori podatak da medju djacima nije bilo obolelih, i da su bile male šanse da prenesu virus svojim porodicama.

Nakon Ministra Ružića, reč je imao Prof. dr Želimir William Todorović sa Univerziteta Purdue iz Amerike. On je izrazio svoje oduševljenje i vidjenje da se Republika Srbija puno bolje snašla u krizi izazvanoj Korona virusom od ostalih puno većih zemalja, kao i od Sjedinjenih Američkih Država, gde se osećao strah i nemir u svakom gradu. Republika Srbija je imala besplatne vakcine, program vakcinacije je bio veoma dobro razvijen i svi su dolazili u Republiku Srbiju da se vakcinišu.

Verovatno tome govori u prilog i činjenica da je Korona samo jedan u nizu pošasti koji je zahvatio Republiku Srbiju i koji ne može da se poredi sa svim nedaćama koje su u bližoj i daljoj istoriji zadesile Srpski narod, kako navodi dr Jovana Tatarski sa Fakulteta tehničkih nauka.

Profesori koji su dalje izlagali svoje vidjenje problema su Prof. dr Imre Lazar iz Republike Madjarske, zatim Prof. dr Pavle Milenković sa Filozofskog fakulteta, Prof. dr Grujica Vico sa Univerziteta u Bosni i Hercegovini i drugi.

Veoma je bio zanimljiv govor Prof. dr Magdalene Reksc sa Univerziteta iz Republike Poljske, koja je navela da se u R. Poljskoj na svim medijama R. Srbija prikazivala kao država sa najbolje organizovanom politikom u doba korone i da je zatim otpočeo „turizam u doba vakcina“, gde su svi putovali u R. Srbiju da se besplatno vakcinišu. Kako to inače biva sa Srpskim narodom, svi su mogli da se vakcinišu i niko nije odbijen zato što je stranac. Mogli su čak i da biraju kojom će vakcinom da se vakcinišu, i sve ovo je podiglo poljuljani imidz Republike Srbije, koji nepravedno vlada u svetu.

Organizatori su na kraju sa Prof. dr Dragoslavom Ivaniševićem organizovali  ručak uz degustaciju vina i predivan pogled na Karlovačke vinograde.

Srbija itekako ima šta da ponudi, a gostoprimstvo i srdačnost Srpskog naroda, uz dobro snalaženje u kriznim situacijama je ono što ovaj narod izdvaja od svih ostalih naroda.