Početak Gradske vesti Održana obuka o pristupu informacijama od javnog značaja: Zakonodavstvo i praksa

Održana obuka o pristupu informacijama od javnog značaja: Zakonodavstvo i praksa

14
0

U velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada, u četvrtak 28.3.2024. godine s početkom u 10:00 održana je obuka ovlašćenih lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja na temu – Slobodan pristup informacijama od javnog značaja: Zakonodavstvo i praksa.

Obuku su vodili Rosana Lemut – Strle, predavač iz Slovenije, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović i pomoćnica generalnog sekretara – Sektor za žalbe i izvršenja u oblasti pristupa informacijama od javnog značaja Slavoljupka Pavlović. Ova obuka se održava uz podršku multi-donatorskog projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE I ZA OSNOVNA PRAVA) finansiranog od strane EU i nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), i Austrijske razvojne saradnje (ADC), dok je za implementaciju ove projektna aktivnost zadužena Austrijska razvojna agencija (ADA).

Cilj obuke je da ovlašćena lica za postupanje po zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja pozvanih organa javne vlasti upoznaju sa aktuelnim zakonskim rešenjima (u EU i Republici Srbiji) i osposobe za pravilnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Terenske obuke, koje se u okviru projektna podrške realizuju u četiri odabrane jedinice lokalne samouprave, posebno su značajne za podizanje kapaciteta u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a takođe imaju za cilj i podizanje svesti šire javnosti i informisanje građana u ovoj oblasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here