Početak Gradske vesti Održana prva „Gran Fondo“ biciklistička trka u Srbiji

Održana prva „Gran Fondo“ biciklistička trka u Srbiji

63
0

U Novom Sadu je juče održana prva biciklistička trka iz serije „Gran Fondo“, okupivši 750 učesnika iz 40 zemalja. Svečano otvaranje je predvodila predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković.

Promocija biciklizma i podsticanje zdravog načina života, uz veliki broj učesnika, pokazuju da je ovakva manifestacija potrebna Novom Sadu i našoj zemlji“, istakla je predsednica Gojković. Ona je učesnicima poželela uspeh u trci i dodala da ovaj događaj pozicionira Novi Sad i Srbiju na međunarodnu biciklističku mapu.

Gojković je naglasila i edukativnu vrednost manifestacije, koja promoviše zdrav način života, zdravu ishranu i boravak u prirodi.

Trka „Gran Fondo Novi Sad 2024“ organizovana je od strane Vojvođanske asocijacije biciklističkih klubova. Ambasadori trke duge 100 i 77 kilometara su Ivan Baso, dvostruki pobednik „Điro d’Italija“, i Veljko Stojnić, prvi srpski učesnik u ovoj prestižnoj trci.

Direktor trke Ivan Arpaš zahvalio je Pokrajinskoj vladi i Gradu Novom Sadu na podršci, ističući značaj ovog međunarodnog biciklističkog događaja u kalendaru Svetske biciklističke federacije za unapređenje sportske rekreacije i promociju biciklizma. Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Biciklistička trka Gran Fondo Novi Sad startovala je u nedelju ujutru ispred Pokrajinske vlade. Preko 750 učesnika iz 40 država krenulo je put Fruške gore stazom dugačkom sto kilometara. Gran Fondo Novi Sad se prvi put održava kao deo prestižne UCI Gran Fondo World Series. Njegova ruta je učesnike odvela kroz fascinantne pejzaže Nacionalnog parka Fruška gora, počevši i završavajući u gradu Novom Sadu. Trasa je pratiti tok Dunava pre nego što se popne uz padine Fruške gore. Gran Fondo Novi Sad imala je dve staze za trke, obe okrugle, sa startom i ciljem u Novom Sadu. Duža ruta iznosi 100 kilometara sa ukupnim usponom od 1.500 metara, dok je kraća staza duga 77 kilometara sa 1200 metara uspona.

Medio Fondo počinje zajedno sa Gran Fondom i prati istu rutu sve do 62. kilometra, gde se nalazi cilj drugog uspona. Nakon toga, ruta Medio Fonda skreće levo i sledi glavni put nizbrdo ka Sremskoj Kamenici, gde se ponovo spaja sa rutom Gran Fonda i prati je do cilja.

Pobednici trke na 100 kilometara su Vanja Vlaović iz Sremske Mitrovice i Igor Kopše iz Slovenije. Najbolji na 77 kilometara bili su Oliver Štrbac iz BK „Freedom“ Novi Sad i Pepa Dimitrova iz Bugarske.

Pobednike je na cilju dočekao pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević.

Video sa događaja možete pogledati ovde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here