Održana zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu

Peta zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, održava se danas u Novom Sadu.

Ispred sedišta Pokrajinske vlade u Novom Sadu jutrosje premijera Marjana Šareca sačekala  premijerka Ana Brnabić, a ministri su održali više bilateralnih sastanaka.

Slovenački premijer Marijan Šarec rekao  je da je zastoj u politici proširenja EU neproduktivan i ne doprinosi stabilnosti u regonu i dodao da se Slovenija zalaže za nastavak proširenja uz poštovanje vladavine prava.

“Mora postojati proaktivan pristup od strane EU. Ubeđeni da je mesto ovog celog regiona u EU i ne postoje druge alternative. Želimo proširenje uz poštovanje vladavine prava, i podsećamo da je ” to i ekonomski i socijalno važan proces, zato ćemo da nastavimo da nudimo podršku Srbiji”.

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da Slovenija spada među najveće investitore u Srbiji, a slovenački kapital prvazilazi milijardu i sto miliona evra

Postoji kontinuiran rast investicija iz Srbije u Sloveniji takođe, a dogovaramo akcioni plan za zajednički nastup na trećim tržištima. Naša i politička i ekonomska saradnja u ovom momentu su na najvišem mogućem nivou, bez otvorenih pitanja.

Druga zahvalnost je na pokrenutoj mini Šengen inicijativi, koji bi trebalo da obezbedi ekonomski i svaki drugi napredak, treća za posetu Visokim Dečanima na Kosovu, a četvrta na pokrenutim razgovorima o učenju srpskog jezika u osnovnim školama u Sloveniji, što bi moglo da počne od sledećeg septembra“, rekla je Brnabić nakon sednice.