Odvikavanje od pušenja

Nova grupa za odvikavanje od pušenja će se formirati u ponedeljak 05.09.2022. od 18 časova u Domu zdravlja „Novi Sad“, objekat u Rumenačkoj br. 102.
Traje 5 dana i besplatna je.

Odvikavanje od pušenja zasniva se na primeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Program SOP-a traje pet dana, a u okviru tog uvodnog programa nastoji se pomoći polaznicima da prestanu pušiti.

Iako se model odvikavanja temelji na radu u grupi, rad u SOP-u usmeren je prema svakom pojedincu, od spoznavanja motivacije pojedinca za prestanak pušenja, preko određivanja tipa pušača do analize dosadašnjih neuspeha i pronalaženja novih motiva.

Pojedinačno se analiziraju prednosti prestanka pušenja, važnost pozitivnog razmišljanja i vizualizacija sebe kao nepušača.

Polaznici grupe uče o pravilnoj ishrani, važnosti fizičke aktivnosti itd. Važno je polaznike povremeno pozvati telefonom kako bi im pružili podršku, a i evaluirali rezultate rada. Kontrolni sastanci se održavaju nakon mesec dana, tri meseca, šest meseci i godinu dana kada apstinent postaje nepušač.

Savetovanje putem telefonske linije pomoći SOS “LINIJA BEZ DIMA”064/8088035 kao i Fejsbuk stranica “MREŽA BEZ DIMA” pomaže da se predupredi relaps i da se pomogne pušačima da prevaziđu apstinencijalnu krizu Postoje jasni dokazi da je grupna terapija za pomoć pri odvikavaju od pušenja efikasna za određenu grupu pušača kojima taj oblik terapije odgovara.

Grupe se formiraju jednom mesečno, zakazivanje je putem telefona:

Telefoni:
021/4790-668

064 80 88 120