Početak Gradske vesti Ograničenja cena nekih namirnica će, najverovatnije, biti produženo

Ograničenja cena nekih namirnica će, najverovatnije, biti produženo

17
0

-Ostvaren je cilj da se ograničavanjem cena osnovnih životnih namirnica zaštiti standard građana, pa bi bilo dobro nastaviti tu politiku i posle 8. februara do kada je ova mera na snazi – izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Uredba se odnosi na cenu šećera, ulja, brašna, mleka i svinjskog mesa. Usvojena je kao odgovor na inflaciju, koja je, kako kaže Matić, stigla sa globalnog tržišta sirovina i hrane.
Kako je dodala, cilj usvajanja Uredbe bilo je vođenje socijalno odgovorne politike prema najugroženijim slojevima stanovništva u periodu globalnog rasta cena energenata i sirovina, kao i sprečavanje nekontrolisanog rasta cena.
Taj cilj Vlade je ostvaren. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u oblasti hrane i sirovina na globalnom tržištu, bilo bi dobro nastaviti sa primenom Uredbe i u narednom periodu – rekla je Matić.
Navela je da se priprema nova Uredba koja će biti dostavljena Vladi na usvajanje, a biće obuhvaćene namirnice čije je ograničenje već na snazi.
Cene robe široke potrošnje prate se na dnevnom nivou u resornom ministarstvu i od stupanja na snagu Uredbe nije bilo većih fluktuacija. Međutim, usled nastavka inflatornih pritisaka koji će, prema procenama Narodne banke Srbije trajati do trećeg tromesečja tekuće godine, stava smo da je neophodno produžiti trajanje Uredbe – navodi Matić.
Podsetimo, ograničene cene se odnose na šećer kristal od jednog kilograma, brašno tip 500 i tip 400 glatko, u svim pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, suncokretovo ulje od jednog litra, svinjski but, dugotrajno UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti u ambalaži od jednog litra. Proizvođači ovih namirnica obavezni su da ih isporučuju u prosečnim količinama za poslednjih 12 meseci.
Vlada je prvu Uredbu kojom je ograničila cene za pet namirnica usvojila 30. novembra, a 9. decembra je izmenila i proširila na šest proizvoda za koje je definisala nove, veće količine pakovanja. Njen rok važenja je 60 dana, sa mogućnošću produženja.
Za kršenje odredaba, predviđene su i novčane kazne u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara, kao i zabrana obavljanja delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.
Foto: pixabay.com
Novi Sad, 18. januar 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here