Početak Gradske vesti Okružni zatvor u Novom Sadu dobio novog upravnika

Okružni zatvor u Novom Sadu dobio novog upravnika

116
0

Jandrić je na novo radno mesto postavljen na osnovu sporazuma o preuzimanju između MUP-a i Ministarstva pravde, rečeno je „Politici“ u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Zoran Jovanović ubuduće će obavljati dužnost zamenika upravnika Okružnog zatvora u Beogradu.

Iako nadležni tvrde da je reč o uobičajenom postupku zamene upravnika u zatvorskom sistemu, sagovornici „Politike” kažu da se dugo tragalo za osobom koja bi na odgovarajući način mogla da zameni Jovanovića i da se uhvati ukoštac sa mnogobrojnim problemima.

Zaposleni u novosadskom okružnom zatvoru, prema nezvaničnim informacijama, u više navrata ukazivali su da rukovodstvo ovog kazneno-popravnog zavoda na više načina krše njihova zakonska prava. Jedan od njih bilo je primoravanje zaposlenih da potpisuju saglasnost kako bi mogli da rade prekovremeno.

U pismu upućenom medijima zaposleni u ovoj zatvorskoj ustanovi su svojevremeno navodili da je bivši upravnik u ćelije koje se nalaze jedna do druge smeštao okrivljene koji su zajedno izvršili krivično delo, iako po pravilima službe to nije uobičajeno. U jednom od slučajeva, naveli su zaposleni u pismu, bilo je reči o „viđenijim” novosadskim privrednicima.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu „Politike“.

Autor: Moj Novi Sad

Zatvor u Novom Sadu osnovan je početkom XX veka sa sedištem u Dunavskoj ulici, a zgrada je bila povezena sa tadašnjom zgradom suda. Zatvor je 1986. godine dislociran na Klisu, u ulicu Proleterska 16a gde se i sada nalazi. Ustanova je poluotvorenog tipa. Iza visokih betonskih ogradnih zidova smeštena su dva objekta – jedan za izvršenje mere pritvora i drugi za izdržavanje kazne. Unutar zatvorenog dela zatvora nalaze se crkva, odeljenje za lečenje zatvorenika, pogon za izradu proizvoda od kartona (koji više ne radi) i drugi objekti i sadržaji za upošljavanje osuđenika. Kapacitet odeljenja za izvršenje mere pritvora projektovan je za smeštaj 164 osobe i odeljenja za izdržavanje kazne 140 zatvorenika. Prosečno se u ovom zatvoru nalazi oko 150 osuđenika, 200 pritvorenih i 20 kažnjenih u prekršajnom postupku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here