Početak Gradske vesti Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić

Otkrivena spomen-ploča Milici Tomić

82
0

Spomen-ploča postavljena je na kući u kojoj je Milica Tomić živela sa ocem Svetozarom Miletićem i posle s mužem Jašom Tomićem.

Spomen- ploču otkrile su članice Odborničke mreže žena Skupštine grada, a koordinatorka mreže Mirjana Vasilić ocenila je da se otkrivanjem spomen-ploče pokazuje da „smo kao grad sazreli da priznamo i prihvatimo prošlost i izaberemo bolju budućnost“.

„Novi Sad je grad u kojem od osnivanja složno žive mnoge nacije, mnoge vere. Novi Sad je grad koji od svih gradova najbolje u sebi objedinjuje duh zajedništva, a Milica Tomić u sebi je objedinila ideju slobode i kosmopolitizma. Evropa je u vreme Milice Tomić bila svojevrsna ženska tamnica. U većini država žene nisu smele da se bave politikom, niti javnim poslom. I što je još poraznije, nisu imale pravo glasa. Milica Tomić se, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i porodičnom okruženju, izborila za sva prava, koja Evropljanke nisu imale“, rekla je koordinatorka Vasilić prilikom otkrivanja ploče.

Ona je dodala da je Milica Tomić imala vrlo važnu ulogu u Velikoj narodnoj skupštini u najvažnijem događaju u modernoj istoriji Srbije – oslobođenju i prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, istakavši da spomen-ploča šalje snažnu poruku i imperativ da ostanemo posvećeni da naš grad i našu državu zaštitimo od isključivosti bilo koje vrste.