Početak objektiv24 Otvaranje izložbe fotografija Zorana Veselinovića i promocija fotomonografije „Škljocaj“

Otvaranje izložbe fotografija Zorana Veselinovića i promocija fotomonografije „Škljocaj“

34
0

Izložba fotografija Zorana Veselinovića biće otvorena 29. novembra u 18 časova u SKCNS Fabrici. Istom prilikom biće predstavljena i fotomonografija “Škljocaj” koju je objavio Studentski kulturni centar Novi Sad, a koja sadrži fotografije ovog autora na kojima su akteri jugoslovenske rok scene iz perioda 1978-1992. godine. Postavka će moći da se pogleda do 2. decembra, svakog dana od 10 do 19 časova.

Iz predgovora fotomonografije

“Prošlo je gotovo pola veka od kad je Zoran Veselinović počeo da škljoca. Ime je stekao najpre u Jugoslaviji, a potom u Engleskoj. To je učinio tako što je fotografisao muziku. Ona je heroina svih prizora koje je Zoran pretvorio u uspomene i istoriju. Muzika je kraljica, a on je portretista na njenom dvoru, veran i nadaren.

Na Zoranovim slikama zauvek su živi neki zvuci i lica kojih više nema: Milan Mladenović, Margita Stefanović, Milan Delčić, Miša Aleksić, Dragoljub Đuričić, Peđa i Mladen Vranešević, Neša Leptir, Davorin Popović, Lala Kovačev, Miša Blam i drugi.

Zoran nam prikazuje ljude – Novosađane i druge – koji su stigli do trajne slave, potom ljude kratke popularnosti i napokon one koji nisu uspeli da pobede anonimnost. On ih sve prikazuje s podjednakom, nesvakidašnjom ubedljivošću. Takođe, zanatska elegancija redovno krasi njegove slike, bez obzira da li te slike prikazuju velevažne muzičare koji su nas vaspitavali i koji su trajno promenili umetnost i društvo ili prikazuju prolaznike, turiste u muzici, neke koje jedva pamtimo. Otud je knjiga Škljocaj, škljocaj, škljocaj u isti mah svedočanstvo o Zoranovoj odanosti muzici i njegovom profesionalnom umeću.”


Ivan Ivačković

Biografija autora: Zoran Veselinović je rođen 19. januara 1962. godine u Sremskim Karlovcima. Prva fotografska iskustva stekao je u osmom razredu novosadske Osnovne škole “Ivo Lola Ribar”. Godine 1976. završio je kurs u Foto-kino klubu “Branko Bajić”. Zaljubljen i u fotografiju i u muziku, naredne godine je, kao gitarista, svirao u svom prvom bendu i počeo da fotografiše druge grupe. Nešto kasnije razvio je i interesovanje za elektroniku. Godine 1980, završio je Srednju elektrotehničku školu “Mihajlo Pupin”. Nakon toga se zaposlio u tonskom odeljenju TV Novi Sad, gde je radio do 1992. Devedesetih se preselio u London i tamo završio School of Audio Engineering. U međuvremenu – tokom osamdesetih – kao foto-reporter sarađivao je s listovima Pop Rock, Ćao, ITD, Start, Borba, Večernje novosti, Dnevnik, Vzlet, Képes Ifjúság, Magyar Szó i drugima. Godine 1990, počeo je da sarađuje s londonskom foto agencijom Retna. Od 1993. živi u Londonu. Zaposlen je kao inženjer zvuka u studiju Abbey Road, u kojem su snimali The Beatles i druga najveća imena svetske rok scene. U slobodno vreme još uvek fotografiše, pa su se mnoga od tih imena našla pred njegovim objektivom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here