Početak Gradske vesti Otvaranje prvog reciklažnog dvorišta u Novom Sadu: Korak ka održivom upravljanju otpadom

Otvaranje prvog reciklažnog dvorišta u Novom Sadu: Korak ka održivom upravljanju otpadom

11
0

U Novom Sadu je danas otvoreno prvo od planirana tri reciklažna dvorišta na Gradskoj deponiji, što predstavlja značajan korak ka održivom upravljanju otpadom. Građani će na ovoj lokaciji moći da donesu karton, plastiku, aluminijum i slične materijale, ali takođe i otpad poput guma, akumulatora i baterija.

„Danas smo ovde da otvorimo prvo reciklažno dvorište u Novom Sadu koje predstavlja polaznu tačku u izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom. Ovakvi centri imaju veoma važnu ulogu u sveukupnom sistemu upravljanja otpadom, jer predstavljaju vezu između jedinica lokalne samouprave, građana, ovlašćenih sakupljača i lica koja vrše tretman otpada“, istakla je članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović Bojić.

Novo reciklažno dvorište ima tri funkcionalne celine, uključujući ulaznu zonu u kojoj se meri doneti reciklažni otpad, zatim halu za selekcionisanje koja ima funkciju prijema sakupljenog otpada i separaciju, i na kraju reciklažni prostor za posebne tokove otpada koji su namenjeni adekvatnom zbrinjavanju.

„Kao jedan od prioriteta Grada Novog Sada jeste rešavanje pitanja upravljanja otpadom, koji je postao deo našeg svakodnevnog života. Potrebno je uložiti dodatni napor u pogledu edukacije naših građana, ali i obezbeđivanja ovakvih reciklažnih dvorišta gde će se otpad kolektovati i samim tim smanjiti mogućnost stvaranja divljih deponija“, rekla je Radenović Bojić i najavila da će se krajem maja raspisati javna nabavka za izbor izvođača radova za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

Vrednost investicije Grada Novog Sada u izgradnju ovog reciklažnog dvorišta iznosi 190 miliona dinara, a Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdvojilo je dodatnih 32 miliona dinara.

Trenutno je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju drugog reciklažnog dvorišta koje je planirano u Futogu, dok će treće reciklažno dvorište biti izgrađeno na Petrovaradinskoj strani. Na ovaj način će svi delovi Novog Sada biti podjednako obuhvaćeni reciklažnim sistemom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here