Početak objektiv24 Otvoren 43. međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2023“

Otvoren 43. međunarodni festival umetničke muzike „Novosadske muzičke svečanosti – Nomus 2023“

25
0

Svečanim nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Markovića i legendarnog pijaniste Ive Pogorelića, otvoren je 43. Međunarodni Festival umetničke muzike „Novosadske Muzičke Svečanosti – Nomus 2023“.

Prve večeri Nomusa, publika je imala priliku da uživa u vrhunskim izvedbama dela Sergeja Rahmanjinova i Modesta Petroviča Musorgskog, a događaju je prisustvovao član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Ovo izdanje Nomusa pod motom „Nasleđe“ okupilo je eminentne evropske i svetske muzičare, pa se tako u svakom programu, na različitim nivoima, mogu prepoznati vrednosti nacionalne i svetske kulturne baštine. Pred nama su dani vrhunske umetničke muzike i zahvaljujući tome, Novi Sad će do 26. oktobra biti mesto okupljanja uglednih umetnika, ansambala i muzičkih izvođača iz zemlje i sveta. Čestitam Muzičkoj omladini Novog Sada na još jednoj odlično organizovanoj manifestaciji i na tome što su još jednom pokazali da je naš grad visoko pozicioniran na kulturnoj i umetničkoj mapi, upravo zahvaljujući Nomusu – rekao je Dalibor Rožić.

Ustupljene fotografije: Kabinet gradonačelnika Novog Sada
Ustupljene fotografije: Kabinet gradonačelnika Novog Sada

Tokom devet dana ovogodišnjeg Nomusa, Novi Sad će poželeti dobrodošlicu uglednim ansamblima i solistima iz naše zemlje, Holandije, Irske, SAD-a, Francuske, Italije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Irana i Severne Makedonije. Nomus će ponuditi publici i bogato orkestarsko i profinjeno kamerno muziciranje, ali i tri drugačija programa scenske i savremene „world“ muzike. Programi će se odvijati u Sinagogi, Srpskom narodnom pozorištu i Gradskoj kući.

Detaljne informacije o programu Nomusa dostupne su na linku https://www.muzickaomladina.org/nomus/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here