Početak Uncategorized Otvoren 51. Festival poezije mladih u Vrbasu

Otvoren 51. Festival poezije mladih u Vrbasu

69
0

Večeras je u Vrbasu otvoren 51. Festival poezije mladih. Ove godine je sa deset neobjavljenih pesama na festival konkurisalo 96 pesnika mlađih od 27 godina, prenosi RTV.

Najznačajnija poetska manifestacija u našoj zemlji za pesnike mlađe od 27 godina otvoren je u Vrbasu 51. put. Na konkurs Festivala poezije mladih ove godine pristiglo je 96 rukopisa iz naše zemlje i regiona, a stručni žiri je odabrao deset finalista. Goran Labudović, jedan od članova žirija, kaže da je poetika mladih pesnika raznolika.

„Mladi pesnici se kreću po tragu svjih starijih kolega. Odmah se vidi koji mladi pesnik čita i da li to na njega deluje inspirativno, koliko sebe pronalazi u tome i koliko neguje vlastiti stil. Mi kao žiri ocenjujemo sve to. Koliko ima ili nema poezije u njihovim pesmama i da li će se iz toga razviti nešto,“ prokomentarisao je Labudović.

Prvo poetsko veče posvećeno je pobednicima i učesnicima festivala od osnivanja do danas. Đorđo Sladoje, pobednik Festivala poezije mladih 1975. godine rekao je da je do sada na Festivalu svoje pesme čitalo više od pet hiljada mladih pesnika.

Tokom pet dana trajanja manifestacije održaće se brojne književne večeri, tribine i jubilarna 45. Paleta mladih. Selektor ovogodišnje Palete mladih je Milan Đurić, direktor srpskog-kulturnog centra u Budimpešti, koji je ranijih godina i sam bio učesnik.

„Paleta mladih ima dugu i bogatu tradiciju i još uvek traje. Mislim da je to i jedan od najvažnijih skupova mladih likovnjaka svih grana i izuzetna mi je čast što sam ove godine odabran da budem selektor i pred nama je velika odgovornost,“ rekao je Đurić.

Finalno veče održaće se u subotu, 25. maja, kada će se predstaviti deset mladih pesnika, a četvoročlani stručni žiri na čelu sa Perom Zubcem proglasiće pobednike 51. Festivala poezije mladih.

 

Autor: RTV/Aleksandra Dejanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here