Početak Gradske vesti Otvoren drugi forum o regionalnom razvoju: Zajedničkim naporima ka smanjenju regionalnih razlika

Otvoren drugi forum o regionalnom razvoju: Zajedničkim naporima ka smanjenju regionalnih razlika

19
0

Pokrajinski premijer Igor Mirović je danas u Vrdniku otvorio Drugi forum o regionalnom razvoju AP Vojvodine, ističući važnost zajedničkog rada u smanjenju regionalnih dispariteta. Fokus skupa bio je na razmeni iskustava i konkretnih znanja kako bi se podržao održivi regionalni razvoj. Mirović je naglasio neophodnost saradnje svih relevantnih aktera, uključujući vladu Republike Srbije, Pokrajinsku vladu, lokalne samouprave, civilni sektor, razvojne agencije i partnere iz EU, radi razvoja mehanizama koji će ubrzati napredak manje razvijenih područja.

Jedan od ključnih problema koje je Mirović istakao je demografsko pitanje, s naglaskom na potrebu zadržavanja ljudi u manje razvijenim područjima putem opštih investicija i poboljšanja kvaliteta života.

Forum je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora, a glavne teme su bile institucionalna i finansijska podrška regionalnom razvoju, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine.

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je važnost podrške EU Srbiji kako bi se unapredio regionalni razvoj i pripremila za korišćenje sredstava iz strukturnih i regionalnih fondova EU.

Forum o regionalnom razvoju organizovalo je pet regionalnih razvojnih agencija Vojvodine uz podršku Pokrajinske vlade, a očekuje se da će iznete ideje doprineti daljem prosperitetu regiona i cele Republike Srbije. Na događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Aleksandar Sofić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here