Početak Gradske vesti Otvoren program ,,Zastave budućnosti“ u Kreativnom distruktu

Otvoren program ,,Zastave budućnosti“ u Kreativnom distruktu

43
0

U okviru programa ,,Zastave budućnosti“ do 30. aprila, u Kreativnom distriktu u Novom Sadu, predstaviće se više od 200 umetnika i umetnica iz 20 zemalja, kroz gotovo 70 događaja. Publika će imati priliku da pogleda izložbe, modne i cirkuske performanse i predstave, da učestvuje u brojnim radionicama i različitim aktivacijama, kao i da poseti mnogobrojne koncerte, na četiri bine, kako domaćih mladih izvođača i izvođačica, tako i onih koji dolaze iz Italije, Holandije, Austrije, Estonije, Slovenije, Hrvatske, Luksemburga i Mađarske.

Povodom otvaranja Programa, Kreativni distrikt posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Pretvaranje Kineske četvrti u Kreativni distrikt činilo se kao nemoguća misija, a već danas vidimo okvire novog centra kulture grada, i to pored Dunava i Limanskog parka. Taj centar je već počeo da živi i proizvodi nove vrednosti. Čestitam svima koji su verovali u ovu ideju, i vredno i predano rade na njenoj realizaciji. Zahvaljujem se predstavništu Evropske unije u Srbiji na punoj podršci koju su pružili projektu “Novi Sad – EPK“, ali i na grantu, u iznosu od milion i 300 000 evra, koji su dali za obnovu jednog od ovih objekata. Uz podršku Republike i Pokrajine u objekte Kreativnog distrikta ćemo investirati preko 10 miliona evra, a rezultat će biti nešto što nije viđeno u Evropi – rekao je gradonačelnik Vučević.

Zamenica Ambasadora EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar čestitala je Novom Sadu na tituli EPK, prvoj u regionu Zapadnog Balkana i to u zemlji koja nije članica EU.

To je velika čast za ovaj predivni grad. Večeras smo otvorili izložbu dečjih crteža u izvanrednoj hali, koju je organizovala ustanova koja radi skoro 70 godina, pa smo mogli videti i crteže iz 54. godine. Ovaj deo grada koji je bio zapušten, pretvara se u svojevrstan centar kulture i mladih, a EU puno ulaže u mlade, jer će oni na kreativan i inovativan način nositi budućnost. EU će nastaviti da podržava razvoj i Novog Sada i Srbije – naglasila je Mateja Norčić Štamcar.

Prve večeri publika ima priliku da pogleda izložbe ,,Otići ili ostati“ na Subinom platou u prvoj galeriji na otvorenom, izložbu dečijih radova ,,Crteži putuju vremenom“ u novoobnovljenom prostoru ,,Radionica“ i izložbu o savremenim umetničkim praksama ,,Razlike“ u ,,Fabrici“.

Izložba o studentskom životu ,,Oni žive“ upriličena je u Skladištu.

Muzički program počeo je na Sceni 4 svojevrsnim džez maratonom, a završiće se nastupom Marka Luisa od 22.00 časa na Sceni 2.

Detalji programa ,,Zastave budućnosti“ dostupni su na https://novisad2022.rs/pocinju-zastave-buducnosti-u-novom-sadu-2/

Autor fotografija je Aleksandar Vasilić

Novi sad, 28. april 2022. godine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here