Početak Gradske vesti Otvoren radni prostor za mlade sa autizmom u Sremskoj Kamenici: podrška i...

Otvoren radni prostor za mlade sa autizmom u Sremskoj Kamenici: podrška i integracija u društvenu zajednicu

16
0

U povodu Svetskog dana autizma, članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci, Danijela Kostić, prisustvovala je svečanom otvaranju radnog prostora Udruženja i socijalnog preduzeća „Svetionik u plavom“ u Sremskoj Kamenici.

Danas kada se obeležava Svetski dan autizma koji ima za cilj pružanje pomoći i povećanje razumevanja za osobe sa autizmom, i mi smo se okupili da zajedno otvorimo novi radni prostor koji će obezbediti bolje uslove za kvalitetan i sadržajan život ljudi sa teškoćama u razvoju.“ – izjavila je Danijela Kostić.

Udruženje „Svetionik u plavom“ osnovano je u decembru 2022. godine sa ciljem pružanja radne prilike mladima sa autizmom i drugim osetljivim grupama nakon završetka školovanja.

Oni se posle srednje škole vraćaju u matične porodice i upućeni su samo na roditelje koji stare, a mladima se tim zatvaranjem narušava psihofizičko zdravlje. Zbog toga ih treba podstaći da rade. Važno je da čovek bude ispunjen, kao i da ima finansijsku stabilnost.“ – istakla je Radojka Gajanović, zastupnica Udruženja „Svetionik u plavom“.

Predstavnica Udruženja, Radojka Gajanović, objasnila je da će se korisnici programa baviti proizvodnjom ekološkog papira dobijenog reciklažom praznih paklica od cigareta.

Naša želja je da ovim programom omogućimo dalju socijalnu integraciju mladih sa autizmom i iz drugih osetljivih grupa u društvenu zajednicu.“ – naglasila je Radojka Gajanović.

Povodom otvaranja radnog prostora Udruženja „Svetionik u plavom“, potpredsednik Pokrajinske vlade, Branko Ćurčić, istakao je da je ovo deveto socijalno preduzeće koje je počelo sa radom na teritoriji AP Vojvodine.

‘Svetionik u plavom’ svoj rad u novom prostoru počinje na Svetski dan osoba sa autizmom, koji se na predlog Ujedinjenih nacija od 2007. godine obeležava drugog aprila.“ – rekao je Branko Ćurčić.

Grad Novi Sad će osvetliti front Gradske kuće i Petrovaradinski sat plavom bojom u znak podrške obeležavanju Svetskog dana autizma.

Kostićeva je istakla da AP Vojvodina prednjači po broju socijalnih preduzeća i dodala da će Grad pružiti podršku u finansiranju ovog udruženja.

Grad je pomogao u obezbeđivanju smeštaja, a ova proizvodnja zahteva veliki prostor. Ovo udruženje će ući u finansiranje na gradskom nivou.“ – izjavila je Danijela Kostić.

Napomenula je da treba podržati osnivanje ovakvih preduzeća radi poboljšanja kvaliteta života mladih sa autizmom i drugih osetljivih grupa.

Samo 14 odsto dece iz spektra autizma sposobno je da pronađe posao. Zato je toj deci, sutra odraslim ljudima, potrebna pomoć. To je značajno kako za njih, tako i za roditelje i društvo u celini. Upravo socijalna ekonomija pruža mogućnost da se ostvari briga o ljudima sa posebnim potrebama i njihova zaštita.“ – naglasio je Branko Ćurčić

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here