Otvoren Sentandrejski put

Radovi na izgradnji nove saobraćajnice bulevarskog tipa, na potezu od kružne raskrsnice sa Primorskom ulicom do Velebitske ulice u dužini od 1.380 metara su okončani.

Vrednost radova na izgradnji bulevara na Sentandrejskom putu su 702.237.882 dinara, a finansirani su zajedničkim sredstvima Grada Novog Sada i AP Vojvodine sa učešćem od po 35 odsto,  kao i JP “Putevi Srbije” koje je učestvovalo sa 30 odsto u finansiranju.
Sentandrejski put je put višeg ranga – državni put II A reda, a njegovim proširenjem će se regulisati saobraćajne gužve na tranzitnom pravcu u grad, kao i u lokalnom saobraćaju. Takođe, ova investicija doprinosi kompletnom uređenju komunalne infrastrukture u tom delu grada i postiže se veći urbani razvoj na teritoriji mesnih zajednica Klisa, Slana bara i Vidovdansko naselje.
U pitanju su dve kolovozne trake, širine po sedam metara sa po dve saobraćajne trake, sa razdelnim ostrvom, pešačkim i biciklističkim stazama obostrano, kao i parking mestima, gde to prostorna ograničenja dozvoljavaju.
Prateća infrastruktura podrazumeva i kolektor atmosferske kanalizacije radi efikasnog odvođenja atmosferskih voda sa kolovoza, a rekonstruisana je i postojeća vodovodna mreža, postavljena su tri semafora i novo javno osvetljenje.
Gradonačelnik Miloš Vučević je izjavio da je ovo treći bulevar koji je otvoren u Novom Sadu, a da su u planu radovi na još tri. On je najavio da Grad priprema projekat nastavka Sentandrejskog bulevara od Velebitske ulice do Zmajevičkog puta, rešavaju se imovinsko-pravni odnosi za izgradnju još jednog sentandrejskog mosta, a na Klisi će početi izgradnja vrtića u Orahovoj ulici.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je ovom prilikom izjavio da će po uzoru na ovaj zajednički posao, već narednih meseci biti realizovani drugi zajednički poslovi u Novom Sadu. U septembru će biti otvorena nova moderna centralna kuhinja za predškolsku ustanovu, u oktobru će u funkciju biti pušten jedan deo Naučno-tehnološkog parka, dok će u novembru biti završena zgrada Radio-televizije Vojvodine.
Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je takođe istakla da je zajednički rad Republike, Pokrajine i Grada dobitna kombinacija, te da su svi projekti koji su planirani i realizovani. Kako je istakla, na teritoriji Vojvodine u toku ili su u planu velike investicije kada je reč o infrastrukturi, od Fruškogorskog koridora, auto-puta, brze pruge Beograd – Budimpešta, do proširenja luka.
Od 14 časova danas autobusi na linijama 1 i 35 vraćaju se na redovnu trasu, jer su se, završetkom radova na Sentandrejskom putu, stekli uslovi za to.
Autor: 021.rs, Objektiv 24