Početak Gradske vesti Otvorena izložba fotografija: Sećanje na NATO bombardovanje Novog Sada

Otvorena izložba fotografija: Sećanje na NATO bombardovanje Novog Sada

12
0

Otvorena je izložba fotografija posvećena NATO bombardovanju Novog Sada. Gradonačelnik Milan Đurić je zajedno sa članovima Gradskog veća prisustvovao tom događaju u Istorijskom arhivu Grada. Đurić je istakao važnost ove izložbe kao podsetnika na tragične događaje iz marta 1999. godine i naglasio ulogu Martina Ćandira, poznatog srpskog fotografa, koji je kroz svoje fotografije zabeležio stradanje grada tokom 78 dana bombardovanja.

Autor fotografija, Martin Ćandir, je istakao svoju dužnost kao profesionalnog fotografa da dokumentuje događaje u svom gradu, posebno u teškim vremenima poput bombardovanja. On je svojim objektivom beležio tužne događaje koje su Novosađani svakog dana, tokom 78 dana bombardovanja, gledali na ulicama svog grada.

Direktor Istorijskog arhiva, Petar Đurđev, pozvao je građane da posete izložbu tokom narednog meseca, ističući da je ulaz besplatan. Izložba pruža priliku da se setimo žrtava i da očuvamo sećanje na teška vremena kroz koje je Novi Sad prošao. On je takođe istakao važnost očuvanja istorijskog sećanja na događaje koji su obeležili grad i naglasio da su slike sa izložbe svedočanstvo o hrabrosti i otporu Novosađana tokom bombardovanja.

Ova izložba predstavlja važan deo kulturne baštine grada Novog Sada i podseća nas na period koji je ostavio dubok trag u sećanju svih građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here