Početak Gradske vesti Otvorena izložba ,,Sjaj“ na Novosadskom sajmu

Otvorena izložba ,,Sjaj“ na Novosadskom sajmu

54
0

Na Novosadskom sajmu danas, 8. aprila, otvorena je Specijalizovana 25. međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva, pod nazivom ,,Sjaj“.

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je Milosav Lelović, vlasnik novosadske Zlatare PAN.

– Posebno bih istakao rad zaposlenih na Novosadskom sajmu koji su se potrudili da organizuju ovu priredbu, sa ovolikim brojem izlagača, što je po mojim saznanjima vrlo teško, rekao je Milosav Lelović, otvarajući najglamurozniju priredbu Novosadskog sajma.

Lelović je poželeo mnogo uspeha kolegama, prijateljima i posetiocima u novim kontaktima, prikazivanjima novih tehnologija i proizvoda, naglasivši i značaj ovog Sajma:

Moji poslovni prijatelji iz Poljske nisu otišli u Minhen na Sajam koji počinje upravo danas – došli su na Sajam u Novi Sad jer se ovde osećaju jako dobro, toplo i prijatno.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

Želim svima da se zahvalim što smo uspeli da napravimo ovako sjajan Sajam, tačnije da vratimo SJAJ pod kupole Novosadskog sajma jer kao što znate poslednje dve godine nismo bili u prilici da to uradimo. Ovo je 25-ta po redu izložba, a imamo izlagače iz šest zemalja. Pored onih iz Srbije, tu su i učesnici iz Turske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pokušavali smo više puta da ga proširimo, da imamo više široke publike koja bi mogla i da kupuje izložene eksponate. Ipak je ova priredba usmerena ka struci i profesionalcima. Ovo je stvarno esnafski sajam. GEMEXPO koji se organizuje u saradnji sa Srpskim gemološkim društvom GemS – minerali, fosili, drago i poludrago kamenje biće pred posetiocima od sutra, a siguran sam da će i taj deo SJAJA biti atraktivan za one koji nisu profesionalci, ali jesu kolekcionari i ljubitelji – dodao je Cvetković.

Cvetković je dodao da da su u toku pripreme se za najveću manifestaciju 89. međunarodni poljoprivredni sajam, koji će biti održan od 21. do 27. maja.

Najskuplji eksponat Izložbe SJAJ se nalazi upravo na štandu Zlatare PAN – poluga prvog srpskog investicionog zlata. Teška je 1 kg, napravljena je od 24k zlata finoće 999,9. Njena vrednost je oko 58,000 evra i verovatno je najskuplji eksponat prikazan na Izložbi SJAJ za ovih 25 godina.

Novosadski sajam je od 8. do 11. aprila, domaćin učesnicima 25. međunarodne izložbe zlatarstva i časovničarstva SJAJ. U želji da se izađe u susret izlagačima i datum održavanja Izložbe uskladi sa sličnim priredbama u svetu, ona je pomerena sa jeseni na proleće, a postavljena je i u novom prostoru – ovoga puta u Hali 1 Novosadskog sajma.

Tokom četiri dana biće održana i četiri stručna skupa. Danas se govorilo o srednjovekovnom nakitu u Srbiji – uzorima, paralelama, motivima. U nedelju, 10. aprila, u okviru Izložbe GEMEXPO, predavanja počinju u 11 časova, a teme će biti „Kako tragati za dragim kamenjem“, „Čitanje kamena: zapisi makro i mikrosvetova“ i „Uzroci obojenosti dragog kamenja“. Istog dana Stručna komisija koja vrednuje kvalitet izloženih eksponata, će najuspešnijim izlagačima uručiti prestižna priznanja Novosadskog sajma.

 

Izložba je otvorena od 10 do 19 časova od 8. do 10, dok će poslednji dan trajati 10 do 16 časova.

 

Ulaz je slobodan.

Novi Sad, 8. april 2022. godina

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here