Otvorena nova kulturna stanica “Svilara”

2
0

Otvaranje novih kreativnih stanica ima za cilj da podrži i promoviše umetničko stvaralaštvo, u zemlji i svetu sa ciljem promene imidža naše zemlje, istakao je direktor Fondacije “Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture” Nemanja Milenković.

“Danas je veliki dan za Novi Sad, kada slavimo 74. godinu od dolaska slobode u naš grad i mi ovde, u Svilari, pokazujemo da verujemo u budućnost, razvoj i napredak”, nadovezao se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. 

“Kulturna stanica “Svilara” primer je nove platforme dobre prakse oživljavanja napuštenih objekata. Želimo da podstaknemo otvaranje ovakvih centara u svim gradovima u Srbiji, jer ovo je zaista slika Srbije kakvu želimo da pošaljemo u svet” , rekla  je predsednica vlade Ana Brnabić.

 

 

Kulturna stanica “Svilara”, nalazi se na mestu nekadašnje fabrike za bojenje svile. 

Ranije danas, Branabić, Mirović i Vučević obišli su prostor budućeg kreativnog distrikta “Kineska”, koji će, kako je najavljeno biti novosadski kreativni centar i  središte kulturnih i kreativnih industrija u okviru projekta “Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture”.

Povodom svečanog otvaranja, u “Svilari” je otvorena izložba “14/24 u Svilari”, koju je priredila svetski priznata umetnica mlađe generacije Gala Čaki. Ona je okupila 14 slikara iz celog sveta, koji će se predstaviti našoj publici i razmeniti iskustvo sa našim mladim umetnicima i prilike za međusobnu saradnju.
Pored ove izložbe,  publika će moći da vidi i instalacije austrijskog umetnika Gerharda Flekača, koji na različite načine istražuje svilu, smeštajući je kontekstualno u objekat bivše fabrike za bojenje svile.
 
 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here