Početak Gradske vesti Otvoreni konkursi za upis u vojne škole

Otvoreni konkursi za upis u vojne škole

36
0
konkursi za vojne škole
Ministarstvo odbrane Republike Srbije otvorilo je 1. februara konkurs za prijem kandidata i kandidatkinja u Vojnu gimnaziju, dok će konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije biće otvoreni 15. februara.

U Vojnu gimnaziju ove godine biće upisano 90 momaka i devojaka, u Srednju stručnu vojnu školu njih 65, za Vojnu akademiju biće otvorena 183 mesta, a za Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25.

Opšti uslovi za upis u Vojnu gimnaziju su državljanstvo Republike Srbije i zdravstvena sposobnost za školovanje koju utvrđuje nadležna vojnolekarska komisija.

Na konkurs mogu da se prijave mladi rođeni 2003. godine ili kasnije, koji su u prethodnom školovanju postigli najmanje vrlo dobar prosečan opšti uspeh i koji imaju u svim razredima iz vladanja najmanje ocenu 4.

Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje četiri godine, a nakon završetka učenici i učenice su u obavezi da nastave školovanje u Vojnoj akademiji. Za vreme školovanja učenicima i učenicama je obezbeđen smeštaj i ishrana u Internatu Vojne gimnazije, udžebnici i školski pribor i drugo, a sve troškove snosi Ministarstvo.

Konkurs za prijem u Vojnu gimnaziju traje do 15. marta, a konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije do 31. marta 2019. godine.

Oni koji žele da konkurišu za upis u vojne škole, potrebno je da na vreme podnesu prijavu sa potrebnom dokumentacijom u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka, u periodu kada su konkursi otvoreni, i da se što bolje pripreme za prijemni ispit, navedeno je u saopštenju.

Kompletan tekst konkursa može se pronaći na sajtu Ministarstva odbrane

Izvor Moj Novi Sad, Ministarstvo odbrane, Objektiv24