Konferencija Food Talk 2021 koju organizuje Udruženje građana The Best Fest sa timom kulinarskih izdanja Color Press Grupe uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications je otvorena na “Salašu 137”.
Na otvaranju su se obratili Palimir Tot, zamenik pokrajinskog sekretara, Ilia Koberidze, ambasador Gruzije u Srbiji i Robert Čoban, predsednik Color Press Group.
Palimir Tot, zamenik pokrajinskog sekretara je istakao značaj i doprinos ovakvih međunarodnih manifestacija za promociju i turizam autonomne pokrajine Vojvodine jer iako nema more i nema velikih planina i geografskih pojmova ima bogatu gastronomsku i kulturnu scenu koja je uvek privlačila veliki broj turista.
Ilia Koberidze, ambasador Gruzije u Srbiji obratio se na otvaranju Food Talk 2021. u svojstvu prvog gruzijskog diplomate ikad poslatog u Republiku Srbiju i tzv. Zapadni Balkan da sa ponosom predstavlja zemlju bogatog istorijskog porekla, tradicionalnog, kulturnog nasleđa i naravno – velikog apetita.
„Moć hrane kao mehanizma za jačanje nacionalnog identiteta posebno je uočljiva u gruzijskoj dijaspori. Poznata je činjenica da je pretposlednja faza kidanja veza sa zavičajnim etnosom potpuna ravnodušnost prema etničkoj pripadnosti. A poslednja faza je kada nedostaje odanost domaćoj hrani. Mogu vam sa sigurnošću reći da će biti veoma teško naći Gruzijca koji odlazi u inostranstvo i koji je potpuno odbacio sve gruzijske proizvode i zaboravio ukus gruzijske hrane. Gruzijski restorani u inostranstvu igraju ključnu ulogu u gastronomskoj i kulinarskoj diplomatiji zemlje. Možete ih naći širom sveta, uključujući Bruklin, Menhetn, Nju Džersi, Pariz, London, Peking, a uskoro i Beogradu. Sa zadovoljstvom mogu da najavim da će se na Zemunskom keju uskoro otvoriti prvi gruzijski restoran u Srbiji koji će srpskim gurmanima ponuditi autentični ukus Gruzije – istakao je ambasador Koberidze.
U prvom panelu Nove gastro navike – Šta nam je pandemija donela a šta odnela sa trpeze učestvovali su Branko Vodušek, sociolog, Ivana Vujasin, koordinator kongresa „Ishrana budućnosti“, Borjana Depalo, nutricionista, centar zdravlja „NUTRISUN“, Jelena Đorđević, koautor edicija gastronomsko – kulturoloških izdanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Dejan Zagorac, autor edicija gastronomsko – kulturoloških izdanja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Goran Kovačević, hotel Viceroy, Kopaonik i Aleksandar Samadžija Splića, Salaš 137. Panel je moderirao Borislav Despotović, RTV.
Učesnici panela su u veseloj diskusiji razgovarali da je pandemija doprinela da ljudi pored slikanja hrane i brige o njenoj estetici krenu i da eksperimentišu i zaista pripremaju i probaju ukusnu hranu kojom smo okruženi, bilo u restoranima bilo u sopstvenim domovima. Posebno je značajno što je mnogo više ljudi krenulo da vodi računa o svom zdravlju i okreće se zdravijoj ishrani. Dodatnu vrednost ima hrana koju sami pripremamo i sagovornici su se složili da je mnoge pandemija opet vratila pored šporeta i sigurno je da se i prilično dobro jelo u ovih godinu i po dana od početka pandemije.
Kao i prethodnih godina gosti imaju priliku da o gastro sceni Srbije i regiona slučaju od najpoznatijih imena iz sveta gastronomije, kao i stručnjaka koji diktiraju trendove u proizvodnji hrane i vina. A svi posetioci konferencije takođe imaju priliku da uživaju u specijalitetima gruzijske i vojvođanske kuhinje i najboljim fruškogorskim vinarima, ali i da se druže sa najpoznatijim kuvarima iz regiona, gastro-blogerima i influenserima, voditeljima kulinarskih TV-emisija, legendama ovdašnje ugostiteljske scene.