Početak Uncategorized Pešačke ture povodom rođendana Srpske Atine

Pešačke ture povodom rođendana Srpske Atine

42
0

Rođendan Srpske Atine obeležili su i Udruženje turističkih vodiča Novog Sada (UTVNS) i Turistička organizacija grada Novog Sada (TONS), organizujući za vikend četiri besplatne pešačke ture za građane, koji su za takav vid upoznavanja grada bili veoma zainteresovani.

Prelep sunčan dan u subotu dodatno je privukao sugrađane da se odazovu šetnjama, dok su juče, zbog kiše koja nije prestajala da pada, ostali samo oni najuporniji. Svaka tura je trajala sat, a realizovana je na srpskom jeziku i u skladu s merama Kriznog štaba.

Predsednik UTVNS-a Srđan Bošković je za „Dnevnik” naveo da je maksimalna popunjenost termina pešačkih tura dokaz radoznalosti i zainteresovanosti sugrađana, i naglasio da ture poput održanih doprinose tome da sugrađani, kao i gosti našeg grada, Novi Sad zavole još više.

Verujem da će uvek postojati veliki odziv za pešačke ture zato što je Novi Sad dostigao cifru, u širem kontekstu, od pola miliona stanovnika, rekao je Bošković, naglašavajući lepote Srpske Atine.

Svi vidovi informisanja o našem gradu su dobri, a postoje neki sugrađani koji su utrošili trud i vreme i znaju neke stvari možda i bolje nego oni, dok postoje i oni koji imaju problem s pamćenjem naziva ulica. Važno je učiti, a sve je zanimljivije i lepše kada znate ko je od velikana nekada davno živeo u nekom objektu u gradu ili šta se tamo negde desilo. Tada svaki kutak grada postaje još interesantniji, poručio je naš sagovornik.

Srđan Bošković je istakao da je prvu turu u subotu vodila vodič UTVNS-a Mirjana Nikolić, kada su polaznici, nakon sastanka kod Nikolajevske crkve, krenuli u šetnju u kojoj su saznali ko je bila Grozda Gajišin, gde su krštena deca Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, gde su Novosađani jeli „volujski, a gde svinjski”, gde se nalazi i ko je išao u Grčku školu, ko je voleo da boravi u kafani „Lipa” i još mnogo toga… Drugu grupu je kod Saborne crkve Svetog Đorđa dočekala vodič Danica Filipović, koja je polaznicima otkrila ko je oslikao ikonostas Saborne crkve, ko je sahranjen u njenoj porti, ko je naslikan na muralu prekoputa Jovine gimnazije, gde je šegrtovao najpoznatiji štampar Beograda, ko je čovek koji maše prstom i mnoge druge zanimljive informacije.

Narednog dana prvu turu je kod kafea „Trčika” preuzela vodič Tanja Lato. Ona je građanima pričala o tome gde je bzila čuvena Vinkleova pivara, kada je krenuo javni prevoz u gradu, gde je živela porodica Dunđerski, gde je bilo Magareće ostrvo, gde je Svojina, na koju su se zgradu potpisivali zidari… I druga tura je, uprkos kiši, održana, a vodio ju ju vodič Miroslav Đurčjanski, koji je polaznicima otkrio gde je ugrađen čuveni brački mermer, ko je bio jedan od najpoznatijih hroničara našeg grada, gde je bila berza u Novom Sadu, a gde sedište masonske lože, gde je bila najveća zadruga u gradu, gde palata kraljeva vina i još mnogo toga…

Izvor: Dnevnik.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here