Petrovaradinska tvrđava – Čuvar istorije na Dunavu danas slavi 331 rođendan

Današnjim danom, 18. oktobra, Petrovaradinska tvrđava obeležava svoj 331. rođendan. Ovaj monumentalni spomenik, poznat i kao „Gibraltar na Dunavu“, ima bogatu istoriju koja seže u 17. vek.

U turbulentnim vremenima borbi sa Turcima, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila je ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin 1692. godine. Odatle je počela obnova i utvrđivanje ove još uvek strateški važne tačke.

Odlukom Ratnog saveta, započela je izgradnja potpuno nove tvrđave prema najmodernijim vojnim standardima. Kamen temeljac za ovo novo utvrđenje postavljen je 18. oktobra na Leopoldovom bastionu, u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy). Ovaj datum označava početak gradnje Petrovaradinske tvrđave koja će, uz manje prekide, trajati sve do 1780. godine.

Tvrđava se sastojala od Gornjeg i Donjeg grada, okruženih visokim bedemima i šancima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava, s vremenom je iznikao Novi Sad.

Danas, Petrovaradinska tvrđava zauzima impozantnih 120 hektara i predstavlja jedinstveni kulturno-istorijski spomenik u ovom delu regiona. Sat kula postala je simbol Novog Sada, a njen čuvar, Lajoš Lukač, već tri decenije brine o njenom pravilnom funkcionisanju, zaslužujući pritom Novembarsku povelju.

izvor: 021.rs