Planiranje povratka vojnog roka: Ministarstvo odbrane i Generalštab vode radnu grupu za nova rešenja

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem, danas je održao sastanak s članovima Radne grupe koja se bavi stvaranjem uslova za aktiviranje obaveze služenja vojnog roka u Vojsci Srbije.

Sastanku su prisustvovali članovi tima ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Radnoj grupi su predstavljene osnovne smernice za dalji rad na razradi različitih modela povratka obaveznog vojnog roka, a članovima su dodeljeni ključni zadaci za naredni period.

Prema zaključcima današnjeg sastanka, Radna grupa će nastaviti rad na pripremi više predloga modela obavezne vojne službe, koje će predstaviti predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije Aleksandru Vučiću do 1. maja ove godine.

Podsećamo da je početkom 2024. godine Generalštab Vojske Srbije, zajedno s Ministarstvom odbrane, predložio ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka predsedniku Vučiću. Ova inicijativa ima za cilj jačanje odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije putem podmlađivanja i unapređenja popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava.

Predlog Generalštaba proizlazi iz temeljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova s kojima se suočava vojno neutralna Republika Srbija. Ovi faktori su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske Srbije kako bi se ojačao ukupni regrutni potencijal i osposobio veći broj građana za odbranu zemlje.