Početak Gradske vesti Počela izborna tišina

Počela izborna tišina

13
0

Počela je izborna tišina uoči beogradskih i lokalnih izbora u Srbiji, koja će trajati od ponoći do zatvaranja biračkih mesta 2. juna u 20 sati.

Tokom ovog perioda, koji traje 48 sati pre glasanja i na dan samog glasanja, zabranjeno je objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa, kao i pozivanje birača da podrže određene liste, kako preko medija tako i na javnim skupovima.

Predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, raspisala je izbore krajem aprila za 66 jedinica lokalne samouprave, koji će se održati istog dana kao i izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i gradske opštine.

Zakon o lokalnim izborima je prethodno promenjen kao rezultat razgovora vlasti i opozicije, kako bi se omogućilo da se beogradski i lokalni izbori (koji nisu održani u decembru) organizuju istog dana.

Glasaće se za odbornike skupština gradova poput Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica i Čačka, kao i za 52 skupštine opština.

Predsednik Privremenog organa, Aleksandar Šapić, ranije je raspisao izbore za odbornike u 17 gradskih opština, dok će u Nišu biti održani izbori za odbornike pet opština, a u Požarevcu i za gradsku opštinu Kostolac.

Ovo su ključni detalji uoči izbornog procesa u Srbiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here