Počeli radovi na Fruškogorskom koridoru; Vučić: Grabimo u budućnost

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da će Fruškogorski koridor, čija je izgradnja počela jutros umnogome olakšati transport kamiona u tom delu, kao i brži prevoz putnika, a to znači – lakši, lepši, bolji i udobniji život za građane.

“Ovime, kako je Miloš Crnjanski rekao, strmoglavo grabimo u budućnost. Radimo velike stvari za zemlju”, poručio je Vučić na Fruškoj gori.

Kako je rekao, novim koridorom biće spojena čitava Južna Bačka, sa srcem Sremskog okruga, Mačvom.

“Bićete na koridoru koji vodi od Rumunije, ka Hrvatskoj, RS, BiH”, dodao je Vučić.

On je istakao da je vrednost projekta 606 miliona evra, ali da to država danas može i hoće da podnese.

“Reč je o skupom projektu, jer kad gradite mostove, tunele, a ovaj je jedan od najkomplikovanjih, nema malih cena, ničeg jeftinog. Ali, danas Srbija to može, hoće i mora da podnese, jer želimo da ostavimo generacijama koje dolaze ostavimo bolje puteve, sve što smo protraćili u prethodnih 20,30 godina”, rekao je Vučić.

On je kazao da je ugovorom predviđeno da Fruškogorski koridor bude završne u maju 2025, ali da je dobio obećanje od direktora CRBC da će sve biti gotovo do marta 2024. godine.

Predsednik je naglasio da Srbija sada gradi više nego ikada pre i da samo Koridori Srbije realizuje projekte za izgradnju oko 400 km autoputeva i brzih saobaćajnica, kao i da će u izgradnji biti još oko 200 km kada bude potpisan i projekat za nastavak autoputa ka Boljaru na crnogorskoj granici.

Rekao je će kada bude završena deonica Preljina – Požega, graditi ne samo deo do Boljara već krak autoputa ka Užicu i Višegradu.

“Nisam siguran da i Nemačka i Francuska sada grade toliko autoputeva, a da ne govorim o drugim zemlljama”, naveo je Vučić.

On je dodao da je važno da što pre bude završena deonica Preljina – Požega, jer su i juče bile velike gužve na izlazi sa autoputa kod Preljine, gde su vozila čekala po dva sata da se isključe.

Dodao je da je važno da se gradi i još više i zahvalio ambasadorki Kine Čen Bo koja doprinosi napretku kinesko – srpskim odnosima i saradnji.

“Važno je da se ne zaustavljamo već sa novom energijom da grabimo napred u budućnost”, poručio je predsednik.

Kaže da su Koridori Srbije i CRBC postigli dogovor da za svako posečno stablo budu posađene dve nove sadnice i da je Fruškogorski koridor i ekološki projekat. Istakao je da Srbija mora da bude uvek među tri ili četiri najbolje evropske zemlje po rastu BDP-a kako bi mogla ubrzano da stiže razvijene evropske zemlje.

Izvor: Tanjug, Dnevnik.rs