Početak Gradske vesti Počelo uklanjanje nelegalne deponije na Petrovaradinu

Počelo uklanjanje nelegalne deponije na Petrovaradinu

33
0

Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović prisustvovala je uklanjanju nelegalne deponije u Petrovaradinu u okviru projekta unapređenja životne sredine. Ona je tom prilikom istakla da Grad Novi Sad za realizaciju ovakvih projekata ima veliku finasijsku podršku resornog ministarstva.

– Za ovaj projekat smo od Ministarstva zaštite životne sredine dobili 5 miliona dinara, dok je Grad izdvojio 4,7 miliona dinara, što govori o tome da je uklanjanje deponija skup posao. Zato svi kao građani moramo biti dovoljno svesni da svoj otpad ne odlažemo na neadekvatana mesta, nego da ga odnesemo na deponiju. Ovakvih i sličnih deponija je svake godine sve manje, zahvaljujući predanom radu JKP „Čistoća“ – rekla je Mira Radenović.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov je naglasila da su za uklanjanje divlje deponije obezbeđena sredstva putem konkursa Ministarstva zaštite životne sredine.

 U okviru ovog projekta će na na kraju 2023. godine biti uklonjeno više od 900 ovakvih i sličnih divljih deponija na teritoriji Republike Srbije. Za prethodne dve i po godine uložena su značajna sredstva, ne samo za projekte uklanjanje divljih deponija, nego i za projekte pošumljavanja i zamene individualnih ložišta ekološki prihvatljivijim energentima za koje je izdvojeno više od 26 miliona dinara – rekla je Sara Pavkov.

Direktor JKP „Čistoća“ Donald Božić je istakao da će nelegalna deponija u Petrovaradinu biti u potpunosti uklonjena u narednih 14 dana.

– JKP „Čistoća“ svakodnevno radi na uklanjanju malih deponija. Apelujemo na građane da otpad odlažu na mesta predviđena za to. Odlaganje otpada na gradsku deponiju je besplatno i to je svakako najjednostavniji način odlaganja otpada. Takođe postoji i opcija iznajmljivanja kontejnera na 24 časa koja košta 2400 dinara, a namenjena je onima koji renoviraju nešto u svom domu ili žele da izbace krupni otpad iz domaćinstva – rekao je Donald Božić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here