Počeo 46. Fruškogorski maraton

Danas je počeo 46. po redu Fruškogorski maraton, startovanjem 10-ak hiljada učesnika. Tokom dva dana, danas i u nedelju, ljubiteljima prirode biće na raspolaganju 14 staza na Fruškoj gori, od kojih su 5 takmičarskog, a 9 netakmičarskog karaktera.

Ovogodišnji Fruškogorski maraton otvorila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, poželevši učesnicama i učesnicima uspešno savladavanje staza, uz mnogo lepih utisaka.

„Fruškogorski maraton je jedan od nastarijih i najmasovnijih sportsko- rekreativnih događaja u Evropi, a ljubitelji prirode se na ovom mestu, na Popovici, sastaju već 46 godina. Ovih gotovo pola veka ne bi bilo ispunjeno da nije upornih ljudi koji su tako uspešno organizovali i unapređivali Fruškogorski maraton, ali i svih onih institucija i ustanova koje su bile voljne i spremne da pomognu i podržavaju organizaciju maratona. Ali najzaslužniji za dugovečnost Fruškogorskog maratona jeste vi, takmičari, planinari, rekreativci, ljubitelji prirode. Vi, učesnici, ste snaga i energija ovog maratona“, rekla je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada je dodala da dugovečnost Fruškogorskog maratona, kao i njegova velika popularnost, pokazuju da je ova manifestacija u neku ruku postala zaštitni znak, simbol, kako Novog Sada, tako pre svega Fruške gore.

„Slika koja se šalje sa ovog mesta, sa starta maratona na Popovici zaista je lepa. Ona govori o jednom zdravom odnosu čoveka i prirode, ali i poštovanja prema prirodi“, zaključila je predsednica novosadske Skupštine.

Današnjem otvaranju Fruškogorskog maratona je prisustvovao predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, kao i direktor Fruškogorskog maratona dr Nenad Sudarov. Pored domaćih, na ovogodišnji Fruškogorski maraton prijavili su se i takmičari i rekreativci iz 15-ak zemalja Evrope i sveta.

Novi Sad, 22. april 2023.