Počeo festival Taste od Planet

 

ispred Sportskog centra SPENS, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, obratio se na svečanom otvaranju međunarodne gatsronomske manifestacije ,,Taste of Planet“,

koju organizuje Udruženje ,,The Best Fest“, koja je podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

,,Taste of Planet“ jeste festival nacionalnih kuhinja u okviru kojeg će se svakog dana predstaviti po jedna strana ambasada, tačnije po jedno diplomatsko – konzularno predstavništvo, sa jelima koja su karakteristična za tu zemlju, odnosno za određeno podneblje ili regiju. Tokom trajanja manifestacije posetioci će imati priliku da uživaju u specijalitetima i osobenostima različitih nacionalnih kuhinja, da se upoznaju sa tradicijom, te kulturnom baštinom tih zemalja, kao i da uživaju u bogatstvu tradicionalne i savremene muzike kulturno-umetničkog društva ,,Folklorika“ koja će svakako dopuniti kolorit ove manifestacije.

Prema rečima pokrajinskog sekretara dr Ivaniševića, kulturološki aspekt znatno utiče i na razvoj društva, kao socijalna kategorija, upravo zbog svojih razvojnih karakteristika, dok potencijali na kojima može počivati jedan zaokružen turistički proizvod, a koji ostavlja prostora za dalje unapređenje i ulaganje od strane Sekretarijata jesu i gastrononmske manifestacije, folklor, te osobenosti jednog lokaliteta, dok same manifestacije i festivali objedinjuju sva ključna obeležja jednog mesta, sela, područja. Kako bi kulturno i umetničko stvaralaštvo imalo kontinuitet u sprezi sa turizmom i brendiranjem turističkih proizvoda, trebalo bi motivisati organizatore manifestacija i festivala kako bi na adekvatan način izneli turistički proizvod na tržište, pred posetioce i konzumente.

,,Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je izdvojio preko 70 miliona dinara za manifestacije kojih je ovog leta bilo preko 1.000 na teritoriji AP Vojvodine, počev od Exit festivala koji je povećao broj stranih gostiju, do ne manje značajnog Kulturnog leta u Zmajevu, ili pak Zavičajnih dana u Subotici. Ova manifestacija je važna kako bismo održali vezu sa svetom. Ukoliko ne putujemo, ne saznajemo i stojimo u mestu, idemo u nazad”, rekao je on.

Tokom osam festivalskih dana, u autentičnim drvenim kućicama, odvijaće se i posebna predstavka tradicionalnih i omiljenih jela karakterističnih za područje Vojvodine, koja svakako nalaze svoj put do trpeze, srca i nepca domaćih i stranih turista. Ova specifična kuhinja, kao spoj viševekovnih uticaja, ovom podneblju daje specifičnost i pečat koji je širokogrud živalj Vojvodine, u saradanji sa resornim Sekretarijatom, Turističkom organizacijom Vojvodine i lokalnim turističkim organizacijama, na organizovaniji način počeo da nudi poseticima u okviru bogate gastronomske ponude čitave zemlje.

Prvi put ove godine, svoju gastronomsku ponudu predstavljaju Japan, Pakistan i Južna Koreja.

Festival se održava u periodu od 15. do 23. oktobra 2021. godine.

Okupljenim gostima i učesnicima, obratio se i direktor JP Sportsko-poslovnog centra Vojvodine, Dragan Milić.