Počinje “VIDEOMEDEJA“ u Novom Sadu

Međunarodni video festival “Videomedeja“ biće održan od 14. do 16. oktobra 2021. godine u Kulturnoj stanici “Svilara“, i to u duhu obeležavanja 25 godina postojanja Festivala. Tim povodom na konferenciji za novinare u Gradskoj kući govorili su član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, predsednica Udruženja “Videomedeja“ Ivana Sremčević Matijević i PR tog Udruženja Marijana Topo. Kako je rečeno, ove godine “Videomedeja“ će okupiti umetnike iz preko 40 zemalja, a biće predstavljeno ukupno 58 radova.

– Festival će nas upoznati sa najznačajnijim umetnicima koji se bave video radovima, animacijom, dokumentarnom i kratkom filmskom formom, koji eksperimentišu na poljima zvuka, slike i novih informacionih tehnologija. Grad podržava ovaj program i drago nam je što je projekat Evropska prestonica kulture otvorio jednu novu dimenziju saradnje među umetnicima različitih profila i uopšte, među onima koji deluju na polju kulture. Rezultat te saradnje očituje se u kvalitetnim programima koji premašuju dosadašnje okvire. Čestitam ovaj značajan jubilej ljudima koji vode “Videomedeju“ i želim im da nastave da odolevaju izazovima i da im nikada ne ponestane motivacije i inspiracije, a Grad će biti tu da ih podrži – naglasio je Dalibor Rožić.

Prema rečima Ivane Sremčević Matijević, ubuduće, ispred naziva Festivala stajaće “internacionalni umetnički festival novih medija“, a tema ovogodišnjeg izdanja je “Restart“ s obzirom na velike promene u svetu koje se odražavaju i na video umetnost.

– “Videomedeja“ je alternativna kulturalna manifestacija, koja ispoljava realan odraz društvenog stanja i pojedinca u odnosu na vladajuće sisteme i globalne politike, a kroz savremene umetničke forme iz celog sveta. To je festival različitih percepcija i drugačijih običaja, prvenstveno avangarde, a prikazanih kroz inovativne tehnologije i nove umetničke prakse – istakla je Ivana Sremčević Matijević.

Glavni takmičarski program predstavlja selekciju radova, koji su izabrani na osnovu internacionalnog otvorenog konkursa, na koji je pristiglo oko 1000 radova. Ove godine u revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi dugometražni igrani film “Žurka“ reditelja i scenariste Aleksandra Davića, dokumentarni film “Videorestart“ autorke Ivane Sremčević Matijević, a biće predstavljeno i 14 najboljih video radova, koji su nagrađivani u proteklih 25 godina. Nagrada “Sfinga“ biće dodeljena za najbolji video rad, a nagrada “Bogdanka Poznanović“ za njbolji medijski projekat. Programska satnica Festivala dostupna je na http://videomedeja.org/programska-satnica-2021

Foto Pavle Pejić