Mirović: Počinjemo sa unapređivanjem energetske efikasnosti javnih objekata

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolonđeli potpisali su danas u Pokrajinskoj vladi Mandatno pismo o pretfinansiranju projekata unapređivanja energetske efikasnosti javnih objekata u AP Vojvodini.

Na ovaj način stiču se uslovi za zaduživanje kod EBRD za sanaciju energetske efikasnosti u 80 javnih zgrada na teritoriji Pokrajine.
Reč je o projektima kojima bi se ostvarile značajne uštede za električnu energiju i grejanje u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama.

„Uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, stvorili smo uslove da povučemo značajna finansijska sredstva, u visini od 12 miliona evra, uz grant od milion evra kao i 450.000 evra za izradu projektne dokumentacije. Ova sredstva namenićemo za rekonstrukciju objekata i obezbeđivanje zelene energije, što će dovesti i do smanjivanja troškova lokalnih samouprava i pokrajinske adminstracije“, izjavio je predsednik Mirović.

Prema njegovim rečima, na nivou gradova i opština u AP Vojvodini detektovano je više od 80 javnih objekata koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti.

„Plan je da u januaru otpočnemo ovu proceduru, a da u drugoj polovini godine nakon javnog konkursa imamo prve ugovore“, ocenio je predsednik Mirović i dodao da se planira saradnja sa EBRD i na drugim projektima sa akcentom na oblasti vodosnabdevanja.
„Ovo je veoma važan projekat i velika šansa za Vojvodinu jer će se time omogućiti saomoodrživost objekata koji će biti obuhvaćeni sanacijom energetske efikasnosti, a samim tim ostvariće se i uštede u pokrajinskom budžetu“, izjavio je regionalni direktor EBRD Mateo Kolonđeli.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić.