Početak Gradske vesti Podrška mladim poljoprivrednicima u Vojvodini: Dodeljeno 148 miliona dinara

Podrška mladim poljoprivrednicima u Vojvodini: Dodeljeno 148 miliona dinara

25
0

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo danas je dodelio ugovore u ukupnoj vrednosti od 148 miliona dinara registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima čiji su nosioci poljoprivrednici mlađi od 40 godina.

Ova bespovratna podsticajna sredstva su dodeljena na osnovu konkursa koji je pokrenut za podršku mladima u ruralnim područjima Vojvodine, a namenjena su onima koji su prvi put registrovali svoja gazdinstva nakon 1. aprila 2024. godine.

Podsekretar Aleksandar Panovski uručio je ugovore korisnicima i podsetio da je konkursna linija prvi put objavljena 2017. godine, sa namerom da se preko resornog sekretarijata pomogne mladim poljoprivrednicima u prevazilaženju izazova prilikom započinjanja poslovanja u ovoj značajnoj privrednoj grani.

„Cilj ovog konkursa je da podrži nove mlade generacije poljoprivrednika, podstakne njihov ostanak u ruralnim područjima i poboljša uslove za život na selu. Ove godine smo imali izuzetno veliko interesovanje i dodeljujemo 127 ugovora, pružajući podsticaj isto toliko porodica u našoj pokrajini koje su se odlučile za poljoprivredu kao svoj životni poziv,“ rekao je Panovski. Dodao je da vrednost podsticaja iz pokrajinskog budžeta iznosi do 90 odsto ukupnih sredstava.

Sredstva su namenjena za investicije u sektoru stočarstva, uključujući kupovinu priplodnih grla ovaca, goveda i svinja, kao i u sektoru biljne proizvodnje za podizanje višegodišnjih zasada voća, nabavku mehanizacije za povrtarsku proizvodnju i pčelinjih društava.

Među potpisnicima ugovora bili su mladi poljoprivrednici iz Žablja, Inđije, Novog Bečeja, Novog Sada i Subotice, a najveće interesovanje iskazano je za nabavku kvalitetnih priplodnih grla stoke.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zoltan Tot.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here