Početak Gradske vesti Podrška Opštini Vrbas u realizaciji projekta za socijalnu zaštitu i inkluziju Roma

Podrška Opštini Vrbas u realizaciji projekta za socijalnu zaštitu i inkluziju Roma

62
0

Opština Vrbaš je aktivno učestvovala u ceremoniji svečanog potpisivanja i uručivanja sporazuma o saradnji, što predstavlja deo šireg seta aktivnosti u oblasti socijalne zaštite i inkluzije Roma. Ceremonija je održana u Beogradu, a podršku ovom projektu pruža Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) unutar projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama inkluzije na lokalnom nivou“. Projekat je finansiran od strane Evropske unije u okviru nacionalnog IPA programa 2020.

U okviru projekta, 20 lokalnih samouprava dobilo je podršku za unapređenje socijalne zaštite, što obuhvata stručno-tehničku podršku u uspostavljanju/unapređenju lokalnih planova, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite. Dodatno, 10 lokalnih samouprava, uključujući i Opštinu Vrbaš, odabrane su za sveobuhvatnu podršku u uspostavljanju/unapređenju lokalnih mehanizama inkluzije Roma i Romkinja.

Tokom ceremonije, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lav Grigorije Pajkić, naglasio je napore Ministarstva u unapređenju sistema socijalne zaštite kako bi se poboljšao kvalitet usluga u lokalnoj zajednici. „Rad na poboljšanju uslova života naših građana uvek je na prvom mestu, a to je cilj koji možemo ostvariti samo zajedničkim snagama i nesmanjenim entuzijazmom“, zaključio je Pajkić.

Prof. dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, izjavio je da Vlada Republike Srbije sprovodi odgovornu politiku u svim oblastima. On je pohvalio podršku socijalnoj inkluziji Roma, koja se nadovezuje na osnovne rezultate ostvarene u ovoj oblasti na lokalnom nivou.

„Zahvaljujem se donatorima, pre svega Evropskoj uniji, na kontinuiranoj podršci, kao i partnerima, pre svega resornim ministarstvima finansija i rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, zatim SKGO i lokalnim samoupravama, kao i organizacijama civilnog društva bez kojih nije moguće realizovati sve što je planirano kroz ovaj program“, rekao je državni sekretar Kurtović.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO, naglasio je plan i opredeljenje organizacije za pružanje podrške unapređenju efikasnosti, kvaliteta i obima lokalnih politika socijalne zaštite i inkluzije. „Aktivnosti na polju unapređenja ili uvođenja novih lokalnih usluga socijalne zaštite, odnosno inkluzije Roma i Romkinja u lokalnim samoupravama, predstavljaju nastavak našeg prethodnog rada na unapređenju kvaliteta života najosetljivijih grupa stanovništva, koje zaslužuju posebnu pažnju društva“, izjavio je Tarbuk.

Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite, kao i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou. SKGO će kroz ovaj projekat pružiti sveobuhvatnu stručnu podršku gradovima i opštinama u uspostavljanju, odnosno unapređenju lokalnih planova, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, kao i za uvođenje ili unapređenje usluga socijalne zaštite, koje su zasnovane na potrebama njihovih korisnika.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) odgovorna je za sprovođenje projekta. Lokalne samouprave koje su podržane u unapređenju socijalne zaštite su: Ada, Aleksinac, Aranđelovac, Babušnica, Bela Palanka, Beočin, Blace, Kragujevac, Kruševac, Odžaci, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Rača, Raška, Smederevska Palanka, Svrnlig, Šid, Tutin, Užice i Vrnjačka Banja. Lokalne samouprave koje su podržane za inkluziju Roma i Romkinja su: Čačak, Kanjiža, Kikinda, GO Novi Beograd, GO Obrenovac, Požega, Sečanj, Vrbaš, Vrnjačka Banja i Žabalj.

izvor/foto: vrbas.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here