Početak Gradske vesti Podrška rurualnom razvoju: Predstavnici Vlade AP Vojvodine razgovarali sa delegacijom iz Jermenije

Podrška rurualnom razvoju: Predstavnici Vlade AP Vojvodine razgovarali sa delegacijom iz Jermenije

32
0

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Aleksandar Panovski, zajedno sa pomoćnikom Mladenom Petrešem, sastali su se danas u Pokrajinskoj vladi sa delegacijom iz Jermenije. Delegacija je sastavljena od predstavnika nadležnih državnih institucija koje su zadužene za razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj.

Jermenska delegacija boravi u dvodnevnoj poseti našoj zemlji kako bi se upoznala sa funkcionisanjem lokalnih akcionih grupa i sistemom podrške održivom ruralnom razvoju na teritoriji Republike Srbije i AP Vojvodine.

Panovski je predstavio gostima iz Jermenije politiku u vezi sa razvojem poljoprivrede i ruralnim razvojem u AP Vojvodini, ističući da Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat prate nacionalnu strategiju i mere podrške u tim oblastima.

Na pokušinskom nivou ove budžetske godine namenjeno je 1,4 milijarde dinara za poljoprivredna gazdinstva, zemljoradničke zadruge i poljoprivredna preduzeća kroz različite mere podrške. Kada je u pitanju ruralni razvoj, najveći deo sredstava izdvaja se za startape i podršku mladim poljoprivrednicima, kao i za diversifikaciju ekonomskih aktivnosti u poljoprivrednim gazdinstvima, dok podršku imaju i različite manifestacije na teritoriji cele pokrajine.

Na današnjem sastanku posebno je bilo reči o radu poljoprivrednih stručnih stanica, koje se na teritoriji Vojvodine finansiraju iz pokrajinskog budžeta. Pomoćnik Mladen Petreš istakao je da u Vojvodini trenutno postoji 12 poljoprivrednih stanica koje pružaju stručnu i savetodavnu podršku poljoprivrednicima, sa ciljem da zaštite useve i unaprede poslovanje.

Delegaciju iz Jermenije čine zamjenici guvernera regija Lori i Tamuš, predstavnici Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine Jermenije, ministarstava privrede, teritorijalne uprave i infrastrukture, kao i Poljoprivrednog fakulteta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here