Početak Gradske vesti Pojačana kontrola saobraćaja: Akcija protiv vožnje pod dejstvom alkohola i droga

Pojačana kontrola saobraćaja: Akcija protiv vožnje pod dejstvom alkohola i droga

37
0

Pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ove nedelje sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, fokusiranu na otkrivanje prekršaja vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Akcija će se paralelno sprovoditi u 31 evropskoj zemlji, članici organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope). U petak, 21. juna, širom Evrope biće održan takozvani „Alcohol and Drugs Marathon“ kada će svi dostupni alkometri i uređaji za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci biti neprekidno angažovani u kontroli saobraćaja, saopštio je MUP.

U prvih pet meseci ove godine, saobraćajna policija je iz saobraćaja isključila više od 20.000 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola i 1.500 vozača zbog vožnje pod uticajem psihoaktivnih supstanci. Takođe, oko 4.000 vozača zatečeno je da upravlja vozilom sa više od 1,2 promila alkohola u organizmu.

S obzirom na predstojeće muzičke festivale koji će privući desetine hiljada posetilaca, MUP apeluje na građane da ne voze ako su konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance. Odgovornim ponašanjem mogu doprineti očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here