Početak Gradske vesti Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona za razvoj poljoprivrede

Pokrajinska vlada izdvojila 45 miliona za razvoj poljoprivrede

9
0

Podsekretar Aleksandar Panovski, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo,  uručio je 27 ugovora naučnoistraživačkim ustanovama, srednjim poljoprivrednim školama u Vojvodini i Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva po osnovu 2 konkursa.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je izdvojila preko 45,2 miliona dinara direktne podrške za odabrane projekte u okviru ova dva konkursa, sa ciljem nastavka ulaganja u unapređenje naučnoistraživačkog rada i obrazovanja studenata i učenika kroz praktičnu nastavu korišćenjem savremene poljoprivredne opreme i mehanizacije.

„Sredstva su opredeljena za 15 naučnoistraživačkih projekata u oblasti poljoprivrede i za 12 projekata namenjenih intenziviranju poljoprivredne proizvodnje. Na Konkurs za dodelu sredstava za razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2023. godini, stiglo je 16 prijava, od kojih je 15 ispunilo uslove. Sekretarijat je za ove namene opredelio 20 miliona dinara, dok ukupna vrednost investicija iznosi nešto više od 25 miliona dinara“, istakao je Panovski.

Na Konkursu za dodelu sredstava za finansiranje intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim raspolažu naučnoistraživačke ustanove, srednje poljoprivredne škole i ostale srednje škole koje obrazuju učenike poljoprivredne struke ‒ putem nabavke opreme ukupno bilo 13 prijava, od kojih je 12 ispunjavalo uslove.

„Cilj ovog konkursa je nastavak ulaganja u unapređenje obrazovanja studenata i učenika kroz praktičnu nastavu korišćenjem savremene poljoprivredne opreme i mehanizacije, kao i naučnoistraživačkog rada. Resorni sekretarijat je ova sredstva opredelilo za 11 poljoprivrednih škola u Vojvodini i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Za ove namene obezbeđeno je preko 25,2 miliona dinara, dok ukupna vrednost investicija iznosi više od 27,2 miliona“, rekao je Panovski.

Direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika u Futogu Dušan Gagić izrazio je zahvalnost resornom sekretarijatu na značajnim sredstvima koja su usmerena u obrazovanje đaka u toj srednjoj školi.

„Ova sredstva su nam od velike važnosti jer nam omogućavaju da unapredimo praktičnu nastavu na našoj ekonomiji. Dobili smo oko dva i po miliona dinara za nabavku rasturača za stajsko đubrivo, cisternu za osoku i kupovinu eko-špartača, kako bismo đacima pokazali kvalitetniji način uništavanja korova, bez upotrebe pesticida i tako, ujedno, uticali i na razvoj svesti o potrebi očuvanja životne sredine“, istakao je Gagić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica naveo je da su bespovratna sredstva koja je ta visokoobrazovna ustanova dobila od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu po osnovu dva konkursa od izuzetne važnosti jer će doprineti podršci u primenjenim istraživanjima i intenziviranju korišćenja poljoprivrednog zemljišta.

„U okviru prvog konkursa učestvujemo sa pet projekata koji su ukupno finansirani sa 6,6 miliona, a novac smo pored ostalog dobili i za uspostavljanje agroinformacionog sistema. U okviru druge konkursne linije dobili smo dodatna sredstva za nabavku priključnih mašina, pre svega međurednog kultivatora koji je najsavremeniji na svetu“, istakao je dekan Tica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here