Početak Gradske vesti Pokrajinska Vlade učestvuje u borbi protiv raka dojke

Pokrajinska Vlade učestvuje u borbi protiv raka dojke

58
0

U Srbiji, trenutno oko 23.000 žena se bori sa rakom dojke, koji predstavlja vodeći uzrok oboljevanja i smrtnosti od malignih bolesti među ženskom populacijom širom sveta, uključujući i našu zemlju. U Vojvodini, godišnje se dijagnostikuje oko 1.200 novih slučajeva ovog oblika raka.

Nažalost, veoma mali broj žena starijih od 50 do 69 godina odaziva se na organizovan skrining mamografije, često kontaktirajući zdravstvene ustanove tek kada se tumor već značajno razvio.

U svetu, oktobar je tradicionalno obeležen kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, kako bi se podigla svest javnosti o značaju prevencije i rane dijagnostike ove bolesti. Rano otkrivanje raka dojke može rezultirati uspešnim lečenjem u više od 90% slučajeva.

Pokrajinska vlada je pre četiri godine pokrenula projekat pod nazivom „Prva mamografija“ sa ciljem da omogući besplatno snimanje pokretnim mamografom ženama u seoskim sredinama, bez potrebe za zakazivanjem, uputstvima ili zdravstvenom knjižicom. Iako su se suočavali sa izazovima tokom pandemije koronavirusa, Univerzitetski klinički centar Vojvodine nije prekinuo ovaj projekt. Zahvaljujući ovim naporima, 18.800 žena u mestima sa ograničenim kapacitetima za mamografiju je pregledano, ali nažalost, kod 147 žena je dijagnostikovan rak dojke.

Većina žena koje su prvi put obavile mamografiju na ovaj način sada je imala priliku da prođe kroz preventivni pregled. Pored nabavke dva pokretna mamografa, što je unapredilo zdravstvenu zaštitu žena u ruralnim područjima, ove godine je Pokrajinska vlada kupila još 20 mamografa za zdravstvene ustanove u Vojvodini, obezbeđujući bolju i ravnomerniju dostupnost ovog skrininga u našoj pokrajini.

Takođe, Pokrajinska vlada je uložila značajna sredstva u razvoj najmodernijih metoda dijagnostike i lečenja raka dojke u Institutu za onkologiju Vojvodine, gde se već dve decenije izvode operacije primarne rekonstrukcije dojke kod pacijentkinja koje zahtevaju amputaciju. Godišnje se izvede do 90 takvih operacija, čineći Institut institucijom sa najvećim brojem ovih operacija u Srbiji.

Institut za onkologiju Vojvodine je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji gde se od početka godine primenjuje brachytherapy (brahiterapija) dojke kod pacijentkinja sa tumorima niskog rizika, čime se zračenje završava za 3-5 dana, umesto standardnih 3-5 nedelja. Ova terapija ima prednost jer tretira samo deo dojke gde je prisutan tumor, čime se štiti preostalo tkivo i okolni organi, što je posebno važno za pacijente koji već pate od srčanih i plućnih bolesti.

Stopa smrtnosti od raka dojke u Vojvodini neprestano raste. Preživljavanje je moguće jedino uz rano otkrivanje tumora i pravovremeno i efikasno lečenje. Iz tog razloga, Pokrajinska vlada će i ubuduće nastaviti sa podrškom unapređenju prevencije raka dojke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here