Početak Gradske vesti Poljoprivrednici zainteresovani za podsticaje Pokrajine

Poljoprivrednici zainteresovani za podsticaje Pokrajine

33
0

 

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede je za ovakve namene obezbedio kredite na pet godina, sa kamatom od jedan odsto.

– Za ove kredite Fond ne naplaćuje dokumentaciju, ne postoje troškovi obrade kredita, niti ima bilo kakvih skrivenih troškova, što je za poljorivrednike mnogo povoljnije od zaduživanja kod poslovnih banaka. Pored kredita, postoje i subvencije za kupovinu sistema za navodnjavanje, plastenika i staklenika i protivgradnih mreža, kao i za kupovinu nove pogonske i priključne mehanizacije, gde se procenat subvencionisanja kreće od 50 do 70 procenata od vrednosti investicije. To znači da ukoliko je neki poljoprivrednik uložio 50.000 evra, Pokrajina mu vraća 35.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Skoro svi koji su ove godine aplicirali za sredstva Pokrajinske vlade za sisteme za navodnjavanje i za podizanje plastenika i staklenika su ta sredstva i dobili – rekao je direktor fonda Aleksandar Bogdanović.

Načelnik Opštinske uprave Željko Trbović kaže da pećinačka lokalna samouprava godinama pruža punu logističku podršku poljoprivrednicima u prikupljanju dokumentacije neophodne za apliciranje za sredstva.

– Za nas je izuzetno značajno da naši poljoprivrednici budu upoznati sa mogućnostima koje imaju kada su u pitanju subvencije. Zbog toga planiramo da ih preko Udruženja poljoprivrednika umrežimo i omogućimo im da informacije o svim raspisanim konkursima dobijaju na mejl, a naša administracija će im pružiti punu podršku u prikupljanju neophodne dokumentacije – rekao je Trbović.

U opštini navode da će obići svih 15 naselja u opštini Pećinci i upoznati poljoprivrednike na koje sve mere podrške imaju pravo, kako bi već početkom sledeće godine mogli da apliciraju za sredstva. Naredne tribine biće održane u petak u Lovačkom domu za poljoprivrednike iz Prhova (12h), Sremskih Mihaljevaca (13.30h) i Karlovčića (15h).

Izvor: 021.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here