Početak Gradske vesti Položeni venci na spomenik Miroslavu Antiću

Položeni venci na spomenik Miroslavu Antiću

18
0

Danas je predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa članovima Odbora manifestacije „Antićevi dani“ Marijanom Jelisavčić i Đeze Bordašom, položila venac na spomenik Miroslavu Antiću u Dunavskom parku.

Venci su položeni uoči otvaranja mnifestacije „Antićevi dani“, koja se održava u Novom Sadu 16. put, od 13. do 20. marta.

Predsednica novosadske Skupštine MSc Jelena Marinković Radomirović, istakla je da je na današnji dan, pre 91 godinu, rođen jedan od najsvestranijih stvaralaca, novinar, publicista, književnik, pesnik, likovni umetnik, koji je svojim delom i svojim životom ostavio neizbrisiv trag u savremenoj domaćoj umetnosti, pre sega u poeziji, ali i u ostalim žanrovima u kojima se ostvario.

„Danas, 91. godinu nakon rođenja Miroslava Mike Antića, odužujemo se blistavom umu, organizujući sada već tradicionalnu manifestaciju „Antićevi dani“, podsećajući publiku i javnost na njegovo nasleđe, kako bi njegov doprinos umetnosti nastavio da inspiriše i nađe put do svakog od nas“, rekla je MSc Marinković Radomirović.

„Novi Sad se trudi da čuva nasleđe Mike Antića. „Antićevi dani“ i nagrada koja je ustanovljena u okviru manifestacije, idu tome u prilog. Mi ćemo nastaviti da organizujemo programe u čast Antića, da što više mladih ljudi bude uključeno u organizaciju i da se na taj način odužimo za sve lepe trenutke i sećanja koja su neraskidivo vezana za njegovu poeziju i njegovo celokupno delo“, zaključila je predsednica Skupštine Grada Novog Sada.

Vence je položila i delegacija Grada Novog Sada, koju su činili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i pomoćnica direktora Kulturnog centra Grada Novog Sada Sunčica Marković.

„Novi Sad može da bude ponosan na velikane koji su ostavili svoj pečat u istoriji grada, a jedan od njih je Mika Antić. Grad Novi Sad nastoji da im na adekvatan način oda počast, pa radimo na tome da “Antićeve dane“, manifestaciju posvećenu Miki Antiću, u budućnosti podignemo na još viši nivo. Njegova nematerijalna zaostavština, naročito njegov književni opus, ne samo da je i danas zanimljiva i primamljiva mladim generacijama, već je i trajna inspiracija umetnicima. Sećajući se njegovog lika i dela i želimo da doprinesemo trajanju te prepoznatljivosti, jer su vrednosti koje je Mika stvorio neprolazne“, naglasio je Dalibor Rožić.

Pored predsednice gradskog parlamenta, predstavnici odreda izviđača „Miroslav Mika Antić“, a nakon njih i učenici OŠ „Miroslav Mika Antić“, učenici OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga, učenici generacije iz OŠ „Branko Radičević“ i Gimnazije „Isidora Sekulić“, izveli su prikladan program.

Novi Sad, 14. mart 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here