Poskupljenje svinjskog mesa

Foto: Pixabay

Kako najavljuju trgovci, svinjsko meso će ovih dana u prodavnicama poskupeti za oko 20 odsto jer je porasla cena žive vage, pa ga klaničari umesto po 120 dinara po kilogramu plaćaju po 165 dinara.

Predsednik Asocijacije stočara Srema i Mačve, Zoran Erić, rekao je za Betu da meso ne poskupljuje, već se “cena vraća na nivo od pre više meseci”.

“Sve je poskupelo, cena stočne hrane je skuplja i do 30 odsto pa ni sa višom cenom žive vage svinja od 165 dinara ne pokrivamo troškove proizvodnje i nadamo se da će ići još gore”, rekao je Erić.

Istakao je da su prethodnih meseci trgovci “dobro zarađivali kupujući meso po 100 do 120 dinara po kilogramu, a kilogram buta prodavali po 500 dinara, a ostale kategorije po 200-300 dinara po kilogramu”.

Erić je rekao da je cena svinjetine počela da se vraća na prethodni nivo zbog toga što je sa robnim rezervama dogovorena isporuka 15.000 komada u razmeni za kukuruz, zbog čega je povećana tražnja, i dogovora proizvođača da obustave isporuku svinja klanicama po bagatelnim cenama.

Suvlasnik kompanije “Matijević”, Zoran Matijević, rekao je da bilo krajnje vreme da poskupi svinjsko meso.

“Mi smo u dvostrukoj ulozi – i u ulozi proizvođača i prodavca. Kao proizvođaču nam odgovara da meso poskupi, a kao prodavcu ne baš sasvim jer ne možemo da podignemo toliko cenu svinjskog mesa koliko je poskupela živa stoka pošto bi pala prodaja”, rekao je Matijević agenciji Beta.

Autor: Beta