Posle 30 godina – monumentalno i veličanstveno delo na sceni SNP-a

Ove godine obeležava se 120 godina od smrti jednog od najvećih i najuticajnijh kompozitora italijanske opera – Đuzepea VERDIJA.

Tim povodom i to nakon 30 godina, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u subotu 27. novembra, će biti izvedeno jedno od kompozitorovih najmonumentalnijih vokalno-instrumentalnih dela – čuveni Rekvijem.

Učesnici: Vojvođanski simfonijski orkestar i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta
Solisti:
Ivona SOBOTKA, sopran
Višnja RADOSAV, mecosopran
Irakli MURJIKNELI, tenor
Dragoljub BAJIĆ, bas
Dirigent: maestro Aleksandar MARKOVIĆ – aktuelni šef dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra

Koncert počinje u 20,00 časova.

Verdijev Rekvijem je odraz autorovog otvorenog i slobodnog promišljanja o smrti, o prolaznosti, traganju za istinom. U delu se pronalaze i operski belkanto i složene fuge i snažni akapela i velelepni vokalno-instrumentalni delovi, oni nalik uzvišenim operskim finalima. Ovo je veličanstvena, raskošna i uzvišena kompozicija, a priliku da se uživo čuje i to u ovakvom izvođenju vrsnih umetnika, nikako ne treba propustiti!

Ulaznice su u prodaji na blagajni Srpskog narodnog pozorišta (Pozorišni trg 1, tel. 021/520-091) radnim danima od 10h i subotom od 14h, pa do početka poslednje predstave.

***

Foto: Pixabay

Kompozitor Đuzepe Verdi je veliku slavu stekao za života, a njegova muzika postala je i simbol italijanskog nacionalnog identiteta.
Rođen je iste godine kad i Vagner, a u vreme kada je Betoven bio na vrhuncu stvaralačke snage. Bio je savremenik Bramsa i Čajkovskog. Napisao je 26 opera. Kad mu je bilo 87 godina, na pitanje koju kompoziciju u svom opusu smatra najvažnijom, Verdi je, i pored niza slavnih operskih partitura izdvojio samo jednu, upravo Rekvijem.
Iznerviran napisima u štampi, povodom smrti književnika Aleksandra Manconija, koje je opisivao kao „puno reči, ali bez imalo osećaja“, Verdi je odlučio da muzikom oda počast umetniku u čijem se stvaralaštvu pronalazio i kojem se uistinu divio. Tako je nastao Rekvijem, koji je s velikim uspehom izveden povodom godišnjice Manconijeve smrti 22. maja 1874, u crkvi sv. Marka u Milanu. Vrlo brzo Rekvijem je postao najčešće izvođeno Verdijevo delo, a nakon Milana, sam kompozitor je dirigovao izvođenjem ove kompozicije u Parizu, Londonu, Beču i Kelnu.