Početak Gradske vesti Poslednja javna rasprava o Nacrtu plana razvoja AP Vojvodine

Poslednja javna rasprava o Nacrtu plana razvoja AP Vojvodine

18
0

U Zrenjaninu je danas održana poslednja u nizu javnih rasprava o Nacrtu plana razvoja AP Vojvodine 2023–2030. godine, dokumenta koji će trasirati razvojni put AP Vojvodine u narednih osam godina.

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je nosilac izrade ovog strateškog dokumenta, u saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić, otvorio je javnu raspravu, istakavši da su za dokument o kojem se danas diskutuje bile potrebne dve godine intenzivnog rada, u koji je uključeno više od 20 institucija sa preko 100 stručnih predstavnika.

„Danas smo u Zrenjaninu da čujemo predloge, sugestije, kao i konstruktivne kritike koje će doprineti tome da ovaj dokument bude još kvalitetniji i bolji”, poručio je Sofić i podsetio na to da će se Plan razvoja AP Vojvodine sprovoditi kroz planove razvoja lokalnih samouprava.

Prema rečima gradonačelnika Zrenjanina, Sime Salapura, Plan razvoja AP Vojvodine se u potpunosti poklapa sa planovima razvoja lokalnih samouprava, što je od izuzetne važnosti.

„Dosadašnje analize pokazale su da je razvijenost veća u infrastrukturno opremljenim i povezanim područjima, a ovaj strateški dokument pomoći će da se nastavimo kretati u tom pravcu”, poručio je Salapura.

Na teme ubrzanog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine, interkulturalnosti, energetske efikasnosti, digitalizacije i saobraćaja u AP Vojvodini, govorili su brojni stručnjaci, predstavnici vlasti, privatnog i civilnog sektora i članovi akademske zajednice.

Projekti Nemačko-srpske razvojne saradnje (GIZ) „Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU” i „Reforma javnih finansija – Agenda 2030”, koje sprovodi GIZ u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, podržavaju izradu dokumenta.

Poslanici Skupštine AP Vojvodine će se, nakon perioda javne rasprave koji se završava današnjom diskusijom, izjasniti o Planu razvoja AP Vojvodine 2023–2030.

Novi Sad 25. januar 2023. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here