Početak Hronika Poslednji pozdrav Panonskom mornaru: FOTO

Poslednji pozdrav Panonskom mornaru: FOTO

111
0

Novosađani su se sinoć okupili na Keju žrtava racije kako bi se oprostili od svog sugrađanina, ambasadora dobre volje čuvenog kantautora Đorđa Balaševića.

Manifestacijom „Noć kad je Đole preplivao Dunav“ počela je povorkom dobošara i pesmom „Regruterka“. Na zidinama Petrovaradinske tvrđave projektovan je Balaševićev lik a njegov potpis oslikan je na brdu ispod, dok su sa razglasa išle njegove pesme.

Pesmu „Noć kada sam preplivao Dunav“ pozdravile su baklje iz čamaca koji su se kretali Dunavom. Član SNP-a Nikola Macura iz jednog od čamaca izveo je ariju na saksofonu, dok su stotinak lampiona pušteni ka nebu.

Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta otpevao je „Slovensku“ zajedno sa Vericom Pejić, nakon toga su išle numere bržeg ritma.

Manifestacija je završena numerom „Odlazi cirkus“, gde su poštovaoci njegovog lika i dela uz gromoglasan aplauz odali mu počast.

Sa obe strane Dunava, mosta Duge a i sa svojih terasa, građani su stajali i kao jedno pevali sve njegove pesme, bilo je kao na koncertu ali izvođač iako je bio prisutan u pesmama, nije bio tu.

Autor: Stojan Ćutilo

Foto: Marija Erdelji Milan Milojić Saša Jovanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here