Početak Gradske vesti Potpisan Memorandum o izvozu vina iz Sremskih Karlovaca na tržište NR Kine

Potpisan Memorandum o izvozu vina iz Sremskih Karlovaca na tržište NR Kine

32
0

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Udruženja proizvođača aromatizovanih vina sa geografskom oznakom „Bermet“ iz Sremskih Karlovaca, Asocijacije kineskih privrednika u Republici Srbiji, i dve kompanije „Ningbo Xiangmiao Technology Co. Ltd.“ iz grada Ningbo i preduzeća „ARONIJA VITA“ d.o.o. iz Lazarevca.

Cilj Memoranduma je jačanje privrede u oblasti vinskog sektora Autonomne Pokrajine Vojvodine i Republike Srbije, prodaja i izvoz vina na kinesko tržište, formiranje zajedničkog prodajnog centra u Sremskim Karlovcima, sprovođenje digitalizacije postojeće ponude i stvaranje uslova za jaču marketinšku promociju Udruženja vinara, kao i Sremskih Karlovaca kao važne vinske destinacije.

Potpisivanju Memoranduma su prisustvovali pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović.

Ivanišević je istakao da je Memorandum rezultat dugogodišnjih napora i odličnih odnosa između Srbije i Kine, kao i saradnje sa vinarijama sa Fruške gore, kako bi se postigao kvalitet koji je konkurentan na globalnom tržištu. Podrška razvoju vinarstva i vinogradarstva, kao i turizma, dolazi i od Pokrajinske vlade, dodao je Ivanišević, najavljujući početak velikog međunarodnog projekta odobrenog od strane Evropske unije, koji će koristiti veštačku inteligenciju za kreiranje turističkih destinacija.

Ministar Momirović je istakao značaj ovakvog udruživanja za podsticanje domaće vinarske industrije i plasman proizvoda na kinesko tržište. Potpuno sprovođenje Memoranduma omogućiće bolje uslove za proizvođače grožđa i vina iz Sremskih Karlovaca na tržištu NR Kine.

Potpredsednik Udruženja zadužen za međunarodnu saradnju, Dražen Đurđić, istakao je da će svi članovi Udruženja biti prisutni na kineskom tržištu.

Prema odredbama Memoranduma, Udruženje proizvođača vina iz Sremskih Karlovaca će obezbediti prostor za promociju u okviru opštine, gde će članovi Udruženja prezentovati svoje proizvode i usluge, dok će Asocijacija kineskih privrednika aktivno promovisati vinsku industriju Sremskih Karlovaca i ovu opštinu kao jedinstvenu turističku destinaciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here