Početak Gradske vesti Potpisan ugovor između Pokrajinske vlade i EBRD

Potpisan ugovor između Pokrajinske vlade i EBRD

9
0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli potpisali su danas Ugovor o kreditu između Pokrajinske vlade i EBRD, sa ciljemd da se unapredi energetska efikasnost u 80 javnih objekata u Vojvodini, koji se nalaze ispod standarda energetske efikasnosti.

Kreditom u iznosu od 12 miliona evra, biće finansirano unapređenje energetske efikasnosti u obrazovnim, zdravstvenim, sportskim, kulturnim i administrativnim objektima u Vojvodini, što će omogućiti značajne uštede za grejanje i električnu energiju.

Potpisan je i Ugovor o bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 2 miliona evra.

„Ovo je važan posao za Vojvodinu, obezbedili smo sredstva za investicije za oblast koja je među najvažnijima i na globalnom nivou. Iz sopstvenih sredstava izdvojili smo i četiri miliona evra tokom prošle godine za ovu namenu – za devet objekata – u Vrbasu, Subotici, Apatinu, Novom Kneževcu. Sa tim sredstvima, Pokrajinska vlada investiraće ukupno 16 miliona evra u ovu važnu oblast – za podizanje energetske efikasnosti“, naveo je Mirović.

OvimPlanirani su radovi na termoizolaciji, postavljanje novih prozora, unapređenje sistema grejanja, ventilacije i hlađenja, kao i uvođenje energetski efikasnog osvetljenja.

„Ovaj ugovor početak je saradnje Pokrajinske vlade i pokrajinskih institucija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. U planu je saradnja sa EBRD i na drugim projektima“, izjavio je Mirović.

„Pokrajinska vlada pokazala je posvećenost, odgovornost i kapacitet. Ovo je veliki i važan posao za Pokrajinu Vojvodinu jer će ova investicija obezbediti kvalitetniji vazduh i bolje uslove života, a vrlo brzo će se isplatiti“, izjavio je direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli.

Pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić, takođe su prisustvovali potpisivanju ugovora.

Novi Sad, 25. januar 2023. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here