Početak Gradske vesti Predlog Budžeta za 2024. godinu u Novom Sadu: Planirano 42.8 milijardi dinara

Predlog Budžeta za 2024. godinu u Novom Sadu: Planirano 42.8 milijardi dinara

22
0

U četvrtak će pred Novosadskom skupštinom biti razmatran predlog budžeta grada za 2024. godinu, čija je vrednost projektovana na 42.8 milijardi dinara. Ovo predstavlja smanjenje od oko 10% u odnosu na aktuelni budžet.

Prema predlogu, Novi Sad planira prihode od nešto više od 36 milijardi dinara, gotovo 480 miliona dinara prihoda od svojih kulturnih institucija, i malo više od milijardu dinara iz republičke i pokrajinske kase u vidu transfera.

Pored toga, očekuje se da će prodaja gradskog zemljišta doneti dodatnih dve i po milijarde dinara, dok su među većim stavkama i neiskorišćen novac iz prethodnih godina u iznosu od skoro dve milijarde dinara, i neiskorišćeni novac iz transfera od drugih nivoa vlasti od gotovo 570 miliona dinara.

Budžetska rezerva za tekuće troškove trebalo bi da iznosi oko 803 miliona dinara, a za stalne troškove 20 miliona dinara.

Planirano je da skoro 70% prihoda gradskog budžeta dolazi od poreza, oko 20% od neporeskih prihoda, 5.8% čine prihodi od prodaje gradskih nekretnina, dok će donacije, pomoć i transferi doprineti sa skoro pet odsto ukupnog novca u budžetu.

U pogledu kapitalnih projekata, Gradskoj upravi za imovinu je namenjeno 1.25 milijardi dinara, od čega će 952.4 miliona biti usmereno ka održavanju zgrada i objekata, a oko 300 miliona će biti utrošeno na izgradnju i projektovanje. Planirana je sanacija zgrada u „Kineskoj četvrti“ i trafostanica u iznosu od 338 miliona dinara, Kulturna stanica Novo naselje sa 146 miliona, dok će se 363.7 miliona dinara usmeriti ka nastavku radova na stadionu RFK „Novi Sad“. Nastaviće se i izgradnja kapele u Rumenki, novog vatrogasnog doma u Futogu, kao i izgradnja zgrade tamošnje mesne zajednice vredna 165.2 miliona dinara. Uprava za komunalne poslove će sa 117 miliona finansirati izgradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada. Dogradnja i rekonstrukcija vrtića u Kovilju i na Klisanskom putu koštaće 175.5 miliona dinara. Sledeće godine, u obnovu Almackog kraja, Novi Sad planira da uloži 661.8 miliona dinara, dok će u park kod Spensa biti uloženo 183.3 miliona dinara.

U poređenju sa ovom godinom, u narednoj se očekuje povećanje izvornih prihoda za 4.51%, odnosno za oko 570 miliona dinara, dok će se prihodi od ostalih nivoa vlasti smanjiti za gotovo pola u odnosu na 2023. godinu. Grad namerava da se ne zadužuje u sledećoj godini, a očekivanja od prihoda od prodaje imovine su smanjena za trećinu.

Gradonačelnik Milan Đurić pozvao je građane Novog Sada da učestvuju i predlažu ideje za pozitivne promene u gradu. Participativna platforma „Tvoj Grad“ omogućava glasanje za predložene projekte na adresi https://tvojgradnovisad.rs/.

Subvencije su smanjene za 33%, sa izdvajanjem od 3.47 milijardi dinara, što čini 8.2% ukupnih sredstava iz gradskog budžeta. Tekuće subvencije planirane su na 1.4 milijarde, ili 40.9% ukupnog iznosa za subvencije, dok su kapitalne na nivou od skoro 1.9 milijardi dinara. Tekuće subvencije gotovo u potpunosti su namenjene JGSP „Novi Sad“, odnosno 1.38 milijardi, dok će „Vodovod i kanalizacija“ dobiti 911.6 miliona dinara kapitalnih subvencija, „Čistoća“ 220.5 miliona, Spens 212 miliona, a Toplana 170 miliona.

Grad je za socijalnu zaštitu u narednoj godini predvideo 2.2 milijarde dinara, što je skoro četvrtina više nego u tekućoj godini, čineći 5.1% ukupnih troškova gradskog budžeta. Za dotacije nevladinim organizacijama planirano je oko 1.6 milijardi dinara, od čega je 673 miliona namenjeno za sport, 369 miliona za kulturu, skoro 160 miliona za socijalne programe.

Tekući rashodi trebalo bi da iznose 32.6 milijardi dinara, što je oko 4.2% manje nego u 2023. godini. Kapitalni rashodi, projektovani na 9.25 milijardi, manji su za 26.4% u odnosu na ovu godinu. Ipak, kako tvrdi Gradsko veće, ako se kao kapitalni rashodi uzmu u obzir i kapitalne subvencije od skoro 1.9 milijardi dinara, kapitalni transferi drug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here